Linkovi

Vizner: Amerika podržava nezavisnost Kosova pod medjunarodnim nadzorom


Američki izaslanik za Kosovo, ambasador Frenk Vizner, obratio se danas novinarima, ali u Njujorku, rekavši da SAD u potpunosti podržavaju nadziranu nezavisnost Kosova, javlja novinarka GA, Stefani Ho.

Vreme je da se reši status Kosova, pod znakom pitanja još od 1999. kada su vazdušnom kampanjom NATO zaustavljeni zločini srpskih snaga nad albanskim življem, izjavio je ambasador Frenk Vizner.

”Prošlo je osam godina. A posle osam godina krajnje je vreme da se krene napred i postigne rešenje,“ kaže ambasador Vizner.

Komentarišući protivljenje Moskve Ahtisarijevom planu, Vizner jer napomenuo da je Rusija bila uključena u pregovore koji su počeli pre više od godinu dana i da se američka vlada sada nada diplomatskom rešenju kako bi se, kako je rekao, ”udruživanje oko kosovskog pitanja završilo u istom duhu saradnje u kojem je i počelo.“

”Smatramo da je u redu da razgovaramo, da sve dobro promislimo i da blisko saradjujemo,“ rekao je Vizner dodavši da je predsednik Buš nazvao ruskog predsednik Putina radi razgovora o kosovskom pitanju i da je američki državni podsekretar Nikolas Berns razgovarao sa ruskim zvaničnicima u Njujorku. Ali, na pitanje novinara šta Vašington misli o zahtevu Moskve da se odvoji više vremena za razrešenje statusa Kosova, Vizner je uzvratio da su -- kako je rekao -- ”iscrpljene mogućnosti za postizanje drugačijeg zaključka“ i podvukao da su pregovori trajali 15 meseci te da bi pregovori, ukoliko bi bili ponovo nastavljeni, mogli da imaju gori kraj.

XS
SM
MD
LG