Linkovi

Bar kod i bezbednost bolničkih pacijenata u Velikoj Britaniji


Bezbednost bolničkih pacijenata u Velikoj Britaniji, poboljšala bi se ako bi oni bili označeni bar kodom. To je zaključak nedavnog ispitivanja koje je pokazalo da bolničko osoblje pravi neuporedivo manje grešaka, ako su medicinski podaci o pacijentima zabeleženi na specijalnim narukvicama sa bar kodom. Objavljeni podaci pokazuju da je u dosijeima pacijenata u bolnicama u Britaniji, 2004. i ‘5, pronađeno gotovo milion grešaka. Da bi se sprečla takozvana ljudska greška, razvija se sistem beleženja bar kodova na narukvicama pacijenata. Čim se provere lični podaci pacijenta, oni se fotografišu. Potom se odštampa narukvica i pričvrsti pacijentu na ruku. Na poleđini narukvice je elektronski čip, koji sadrži sve podatke o pacijentu, koji su uskladišteni i u kompjuterskom sistemu. Osoblje koristi skener za čitanje bar kodova, da bi moglo u svakom trenutku da identifikuje pacijenta. Bar kod služi i za dodatnu identifikaciju prilikom davanja lekova, na primer. Sistem se već dve godine koristi u Bolnici «Hartlend» u Birmingemu. Osoblje tvrdi da otada nema grešaka. Konsultant i hirurg, Dejvid Morgan, kaže da sistem zaista pomaže osoblju da ne greši. Istorija lečenja Pola Stina u Nacionalnoj zdravstvenoj službi je zapravo njegova samoubilačka poruka.

«Život mi je, otkako mi se ovo dogodilo, postao pakao. Kada niste u stanju da govorite, ne znate šta sve može da vas snađe», čita Polova supruga Amanda njegovu poruku.

Posle rutinskog prijema u bolnicu, Polova supruga kaže da mu nije data ni voda. Ona veruje da su dehidracija i nepažnja, doveli do otkazivanja organa, amputacije noge i kolapsa grla. On se kasnije u očajanju zbog svega toga ubio. Amanda Stin kaže da joj je veoma teško da se pomiri sa njegovom smrću. Napisala je knjigu o onome što je doživela, u kojoj opisuje nedostatak osnovne nege u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi. Bar kodovi se već godinama koriste u različitim prodavnicama, na primer u samoposlugama, a slična tehnologija je tek nedavno počela da se isprobava u bolnicama. Vlada je zatražila od Nacionalne zdravstvene službe da razmotri uvođenje nove tehnologije, budući da su ove probe pokazale da veliki broj grešaka – može da se izbegne.

XS
SM
MD
LG