Linkovi

U Londonu otvoren prvi salon lepote namenjen isključivo muškarcima


Trend «metroseksualaca», odnosno muškaraca koji poklanjaju pažnju negovanju svog izgleda a pri tome nisu seksualno skloni istom polu, sve je popularniji. Samo britanski muškarci, na primer, godišnje troše oko 800 miliona funti, ili milijardu i po dolara, na svoje ulepšavanje. U nastojanju da se iskoristi taj trend, u Velikoj Britaniji sada je otvoren prvi salon lepote namenjen isključivo muškarcima, prigodno nazvan - «Whole Man».

«Whole Mn» tvrdi da je prvi salon te vrste, a njegova su ciljna grupa muškarci koji se ne libe da potroše velike sume novca na kozmetičke tretmane, depilaciju, čupanje obrva ili šminku. Salon koji je otvoren prošlog decembra nalazi se na Nju Bond Stritu, jednoj od najekskluzivnijih i najpopularnijih londonskih trgovačkih ulica. «Whole Man» ima cilj da ohrabri muškarce da svrate na brze tretmane uz minimalno deranžiranje, ili neprijatnost. Enterijer u kome dominiraju mermer i crna koža, a čuje se prijatna klasična muzika, osmišljen je tako da opusti posetioce kada prvi put udju u salon. Glavni menadžer salona, Bob Eger, kaže da su se vlasnici okrenuli muškim klijentima jer smatraju da su potrebe žena na tržištu i više nego zadovoljene.

«Ako pogledate robne kuće – u njima su najvažnija odeljenja za kozmetiku, ali su proizvodi za muškarce raštrkani po raznim štandovima što, muškarcima, koji obično ne vole šoping kao takav, otežava da se snadju i naprave poredjenje izmedju različitih brendova», kaže Eger.

Osim kremi i gelova, salon nudi niz vitamina i drugih dodataka prilagodjenih muškim potrebama. Jedan od kupaca, Gevin Rajt primećuje da muškarci, baš kao i žene, treba da vode računa o svom izgledu, a da je industrija proizvoda za mušku negu očigledno u usponu.

Adam Kozens izašao je sa posla na nekoliko sati da bi došao na tretman lica u salonu «Whole man» On kaže da danas mladići u svojim 20-im i 30-im, počinju da proširuju svoju rutinu doterivanja pred izlazak u grad.

«Moj najbolji drug i ja odnedavno smo počeli da koristimo kreme za lice, jer uveče često izlazimo na zadimljena mesta, gde vam se koža isuši», objašnjava Adam.

Kreme za lice postaju uobičajena stavka na spiskovima za kupovinu nekih muškaraca, medjutim, sa prihodom od blizu 100 miliona dolara godišnje, tržište muške kozmetike u Velikoj Birtaniji je još u povoju, i manje od jedne desetine istog tržišta sa druge strane Lamanša – u Francuskoj. Britanci naime na kozmetiku potroše oko 800 miliona funti, ili milijardu i po dolara, dok Francuzi potroše 2,2 milijarde funti, pokazuju podaci kompanije Mintel koja se bavi proučavanjem globalnog tržišta. Viši analitičar Mintela, Džejms Mekoj, upozorava da odnos britanskih muškaraca prema negovanju lica i tela i dalje daleko zaostaje za nekim od Evropljana.

«U opštoj muškoj populaciji postoji otpor ideji da muškarac treba da ode na tretman lica ili počupa obrve» kaže Mekoj.

Jedna mala anketa u centru Londona pokazala je neke od stavova britanskim muškaraca prema ovakvom ulepšavanju... Piter Hejzel, vozač motocikl-taksija, kaže da se njegova nega sastoji od tuširanja, pranja zuba i možda malo after-šejva. Slikar Toni Burk svoj režim nege ograničava na tuširanje i nanošenje dezodoransa.

Šon Harman, nezavisni školski administrator, koristi samo gel za kosu, dok lekar Šerif Salah kaže da muškarcima nisu potrebne kreme jer ih žene prihvataju onakvim kakvim jesu. Mark Holovej, dizajner softvera, smatra da njegova žena voli muževan, «grublji» izgled. Neke žene su, medjutim, izgleda otvorenije prema ideji da muškarci troše više vremena i novca na svoj izgled. Na kraju krajeva, prema podacima kompanije Mintel, gotovo 40% muške kozmetike kupuju – upravo žene. Andrina Lujzi kaže da ne vidi ništa loše u tome da muškarci posvete više vremena svojoj nezi, dok studentkinja Lavnija Šeher kaže da je njenom mladiću potrebno više vremena da se spremi za izlazak nego njoj. Medjutim, dosadašnje statistike pokazuju da ipak ima više nego dovoljno britanskih muškaraca koji bi radije mazali cementom pukotine na trotoarima nego što bi naneli bilo koju vrstu losiona na svoje lice.

XS
SM
MD
LG