Linkovi

Vujanović najavio mogućnost referenduma o pristupanju NATO-u


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović najavio je mogućnost organizovanja referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u. Istovremeno, on se nada da će se novi ustav Crne Gore usvojiti bez referendumskog izjašnjavanja građana.

Komentarišući negativne stavove u vezi sa pristupanjem NATO-u, Vujanović je Radiju Crne Gore rekao da Crna Gora ima interes da bude u Alijansi, ističući da građane treba upoznati s prednostima koje iz toga proističu. Prea njegovim riječima, neophodno je pripremiti dobru strategiju za komunikaciju sa javnošću, sličnu onoj koja je pripremljena za pristupanje Evropskoj uniji. On smatra da je potrebno angažovati sve državne organe koji se bave tim pitanjem, prije svega ministarstva inostranih poslova i odbrane, kao i nevladine organizacije koje su uključene u integraciona pitanja u sferi bezbjednosti.

Vujanović je rekao da će crnogorska profesionalna vojska biti visoko obučena, imati kvalitetna primanja i da će ljudi biti motivisani da budu u njoj, dodajući da je stvar države kako će, na koji način i sa kojim ljudima Crna Gora učestvovati u raznim misijama. Za predsjednika Crne Gore, pak, referendum o novom ustavu bio bi nepotreban izdatak i gubitak energije i vremena. On očekuje da će najviši pravni akt, iz tog razloga, biti donesen u parlamentu, ističući da, ako postoji politička volja, onda je moguć kompromis o svim spornim pitanjima.

Vujanović očekuje da će javna rasprava o Nacrtu ustava biti “produktivna” kako bi Ustavni odbor dobio kvalitetne sugestije i pripremio tekst ustava koji će u parlamentu dobiti dvotrećinsku većinu. On je kazao da bi lično volio da se u novom ustavu službeni jezik nazove crnogorskim, ali da ipak preferira kompromis, odnosno da se jezik zove crnogorsko-srpski.

XS
SM
MD
LG