Linkovi

Britanski premijer Toni Bler: Iduća dva dana odlučujuća u krizi s Iranom


Britanski premijer Toni Bler izjavio je danas da će iduća dva dana biti "odlučujuća" u krizi izmedju Londona i Teherana, u vezi sa britanskim marincima i mornarima koji su uhapšeni u Persijskom zalivu. Bler je ujedno pozdravio "perspektive" koje je u ponedeljak uveče otvorene izjavama sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alija Laridžanija.

"Narednih 48 sati su od resudnog značaja", kazao je britanski premijer u Glazgovu. On je dodao da je pročitao transkript Laridžanijevih izjava. "To, kako izgleda, otvara perspektivu, ali najznačajnija stvar je da vratimo te ljude", kazao je Bler.

Iran je pre 12 dana zarobio 15 britanskih marinaca i mornara koji su, prema tvrdnjama Teherana, ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode. Velika Britanija je te optužbe odbacila navodeći da su se oni u trenutku hapšenja nalazili u vodama Iraka. Laridžani je u ponedeljak uveče rekao da bi kriza mogla da bude rešena diplomatskim putem, bez sudjenja uhapšenima. On je danas i najavio da su Teheran i London počeli diplomatske razgovore na tu temu. Potpredsednik Irana Parviz Daudi je danas rekao da je optimista kada je reč o rešavanju spora izmedju Britanije i Irana, ali je zatražio od Londona da prizna da su britanski marinci i mornari ilegalno ušli u teritorijalne vode Irana.

XS
SM
MD
LG