Linkovi

Ankete: Amerikanci gube poverenje u vojno rešenje kriza


Anekta koju su zajednički sprovele netečevinska organizacija ”Državna agenda“ i jedna od najuticajnijih američkih publikacija ”Inostrani poslovi“ ukazuje da sve manja podrška Amerikanaca ratu u Iraku vodi sve negativnijem stavu javnog mnjenja prema pribegavanju vojnoj sili u rešavanju sukoba u svetu.

Predsednica ”Državne agende,“ Rut Vuden, kaže da rezultati najnovije ankete ukazuju na ”krizu poverenja“ javnosti u tekući smer američke inostrane politike. Ona ističe da je glavno otkriće takozvani indikator zebnje koji je rezultat odgovora na pet različitih pitanja:

”Na primer, 84 posto gradjana brine zbog dogadjaja u svetskoj politici u odnosu na Sjedinjene Države. Osadmedet dva posto smatra da je svet postao opasniji za Sjedinjene Države, 73 posto kaže da Sjedinjene Države kao svetski lider ne obavljaju dobro posao u cilju stvaranja mirnijeg, prosperitetnijeg sveta, dok 68 posto veruje da ostatak sveta vidi Sjedinjene Države u negativnom svetlu. Šezdeset sedam postoispitanika kaže da se odnosi Sjedinjenih Država sa ostatkom sveta kreću u pogrešnom smeru.“

Rut Vuden dodaje da je pokazatelj zebnje ”veoma visok“ jer iznosi 137 od ukupno 200 poena. Ona kaže da anketa posebno ukazuje da se Amerikanci strogo protive upotrebi vojne sile širom sveta. Primera radi, ona ukazuje da samo osam posto ispitanika podržava moguću vojnu akciju protiv Irana. Istovremeno, 70 posto ispitanika zagovara povlačenje iz Iraka u roku od 12 meseci. U medjuvremenu, ista anekta ukazuje da 75 posto Amerikanaca sve više brine zbog širenja nuklearnog naoružanja. Glavni urednik publikacije ”Inostrana politika,“ Gidion Rouz, smatra da rezultati ankete ukazuje na mogućnost ”frapantnih“ izmena u budućnosti američke inostrane politike:

”Ovo je fascinantno jer odražava veliki gubitak poverenja u izvršnu vlast što bi moglo da sputa ne samo Bušovu administraciju već i neke buduće administracije u doglednoj budućnosti.“

U anketi organizacije ”Državna agenda“ i publikacije ”Inostrana pitanja“ -- koja je sprovedena pre mesec dana -- učestvovalo je više od hiljadu odraslih ispitanika širom SAD. Moguća greška je plus - minus tri posto.

XS
SM
MD
LG