Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Sirija ne sprečava strane borce da ulaze u Irak


Predsednik Buš je izjavio da svojom posetom Siriji radi razgovora sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom lideri opozicione većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa upućuju pogrešan signal kako prijateljima tako i neprijateljima Amerike. Predsednik Buš je izjavio da dvostranačka kongresna delegacija svojim boravkom u Siriji neće doprineti ciljevima američke inostrane politike.

“Slanje delegacija ni u prošlosti nije urodilo plodom već je jednostavno uvek bilo kontraproduktivno.”

Predsednik Buš je rekao novinarima u ružičnjaku Bele kuće da su mnogi posećivali predsednika Asada i da tim sastancima ništa nije ostvareno. Prema njegovim očekivanjima, ništa neće biti postignuto ni posetom američke delegacije koju predvodi spiker Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“Poseta Siriji šalje mešane signale kako regionu tako i predsedniku Asadu. Konkretno -- fotografisanje i susreti sa Asadom njegovu vladu mogli bi da navedu da poveruje da joj je mesto u matici medjuanrodne zajednice, a stvarnost je da ta država podržava terorizam.”

Predsednik Buš je dodao da Sirija ne sprečava strane borce da ulaze u Irak, da ništa nije učinila da obuzda militantne grupe Hamas i Hezbolah i da je destabilizovala demokratiju u Libanu. Planirano je da se američka delegacije na čelu sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi sutra sastane sa sirijskim predsednikom Asadom. Pelosijeva je u razgovoru sa novinarima pre odlaska iz Libana u Siriju izjavila da je sastanak sa sirjskim zvaničnima važan radi razgovora o ulozi Sirije u pružanju podrške Hamasu i Hezbolahu.

“Mi ćemo u Siriji razgovarati sa zvaničnicma o vrlo važnom pitanju, o borbi protiv terorizma i pozitivnoj ili negativnoj ulozi koju Sirija može da ima u tome.”

Pelosijeva je izjavila da u Siriju odlazi kao član Kongresa u čije odgovornosti naspram nacionalne bezbednosti SAD to putovanje spada. Ona je izrazila uverenje da bi poseta Siriji možda mogla da doprinese istrazi koju tribunal UN-a o umešanosti Sirije u atentate na libanske političare.

“To je jedno od pitanja koje ćemo pokrenuti u razgovoru sa njima i, naravno, biće reči o ulozi Sirije u pružanju podrške Hamasu i Hezbolahu i ulozi Sirije u mnogim drugim aspektima. Smatramo da bi razgovori mogli da dovedu do znatnog poboljšanja.”

Nezavnsna dvostranačka grupa koja je sprovela studiju o Iraku savetovala je Bušovu administraciju da stupi u direktne razgovore sa Sirijom i Iranom. Predsednik Buš je to odbio i danas ponovo naglasio da je optimalno rešenje da se kontakti sa Sirijom održavaju u okviru širih, multilateralnih razgovora o regionalnoj bezbednosti. Predsednik Buš je takodje ponovio svoje obećanje da će uložiti veto na zakonske predloge koji se odnose na rat u Afganistanu i Iraku pošto su zakonodavci iz redova opozicione Demokratske stranke u njih uključili i rokove za povlačenje američkih trupa iz Iraka, čime se -- smatra predsednik Buš -- potkopava nadležnost komandanata na terenu i ohrabruju neprijatelji Amerike. Prema anketi javnog mnjenja koju je sproveo časopis Njuzvik, većina Amerikanaca podržava postavljanje roka za povlačenje trupa: 57% ispitanih bi želelo da se američki vojnici vrate iz Iraka do marta iduće godine i preko 60% ne odobrava način na koji predsednik Buš prilazi ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG