Linkovi

Buš nepokolebljiv u stavu da bi odredjivanje roka ojačalo teroriste


Bušova administracija optužila je američki Kongres, u kome većinu ima Demokratska partija, da se odrekla odgovornosti da finansira ratne operacije u Iraku i Avganistanu, i da pokušava da neuspeh na bojnom polju pretoči u zakon. Predstavnici administracije odlučno tvrde da će Buš uložiti veto na bilo koji zakon o vojnim troškovima kojim bi se postavio rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Bitka izmedju izvršne i zakonodavne grane vlade zaoštrava se oko ratnih troškova u Iraku. Portparolka Bele kuće, Dejna Perino, kritikovala je Kongres zbog jednonedeljne pauze u zasedanju koja je proglašena iako nije donet zakon o vojnim troškovima koji bi predsednik Buš mogao da potpiše.

“Oni se izgleda i dalje zadovoljavaju time da rade na predlogu zakona koji ne donosi ozbiljan plan o finansiranju trupa kako bi Irak, Amerika i svet bili bezbedniji, već pokušava da nas prisili da dignemo ruke od Iraka, ne razmišljajući o posledicama neuspeha.”

Dva doma Kongresa usvojila su svoje verzije predloga zakona o hitnom finansiranju vojnih operacija, od kojih nijedan nije prihvatljiv predsedniku Bušu. Predlogom Predstavničkog doma, septembar 2008. odredjuje se kao rok za povlačenje američkih vojnika, dok senatska verzija poziva na povlačenje do idućeg marta. Dva predloga sada treba da budu uskladjena kako bi konačna verzija bila predata predsedniku. Perino kaže da nijedan dom Kongresa nema dovoljno glasova da onemogući predsednički veto. Ona navodi da su Demokrate, ako žele da pošalju poruku da su nezadovoljne dogadjajima u Iraku, već ostvarile taj cilj, te da je vreme da Kongres donese zakon o finansiranju vojnih operacija koji predsednik Buš može da potpiše. No Demokrate ne daju nikakve nagoveštaje da će ustuknuti, i pristati na kompromis. Lider senatske većine Heri Rid podržava čak i drastičniji predlog, kojim bi se većina izdvajanja za ratne operacije u Iraku prekinula u roku od godinu dana. Predstavnica Bele kuće izražava nevericu u pogledu te ideje.

“Demokrate neprekidno menjaju svoje pozicije. Sada ih već menjaju brzinom munje”.

Demokrate tvrde da status quo ne daje rezultate u Iraku i da se pozitivne promene neće dogoditi sve dok SAD ne ograniče svoje vojno angažovanje. Zalažući se za povlačenje američkih vojnika, Demokrate žele da primoraju iračku vladu da se suoči sa zaraćenim frakcijama u svojoj zemlji i pronadje političko rešenje za gradjanski konflikt koji besni. Predsednik Buš je nepokolebljiv u stavu da bi odredjivanje roka ojačalo teroriste i pobunjenike, a Irak i svet dovelo u još veću opasnost. Pentagon, za to vreme, navodi da će mu, za nastavak operacija u Iraku i Avganistanu, nova sredstva biti neophodna do sredine aprila.

XS
SM
MD
LG