Linkovi

Bivši NBA košarkaš Murešan drži košarkašku akademiju za decu u Vašingtonu


Pre skoro 15 godina, rumunski košarkaš Georgi Murešan došao je u Vašington da bi igrao za tadašnjeg NBA ligaša Bulitse, danas Vizardse. Za sedam godina, koliko je profesionalno igrao košarku, dva metra i 31 centimetar visoki Murešan postao je vrlo poznat u okolini američke prestonice, ali i šire. Iako se zbog problema sa leđima povukao kada je imao svega 30 godina, Murešan je ostao u košarci. Ljubav prema «kraljici igara» inspiisala ga je da osnuje košarkašku akademiju u kojoj deca uče mnogo više od same igre pod obručima.

Džin iz Rumunije, Georgi Murešan, oduvek je verovao da sport ima moć da mladima obezbedi bolji život.

"Ja vidim razliku između dece koja se bave sportom i one koja se ne bave sportom", kaže Murešan.

On ističe da deca koja učestvuju u sportskim aktivnostima imaju samopouzdanje, da su zdravija i često uspešnija u životu. Kako bi svoju filozofiju sproveo u delo, Murešan je pre tri godine osnovao košarkašku akademiju pod nazivom «Džin».

"Deca se sjajno zabavljaju dok igraju košarku, ali ujedno i uče mnogo toga jedni od drugih i uče da sarađuju, da budu deo tima. Jasno im je da postoji samo jedna lopta za 10 igrača i da moraju da se dodaju i da vode računa o njoj. Stoga, na njima je velika odgovornost", priča Murešan.

On dodaje da u njegovoj akademiji deca, uz igru i zabavu, vežbaju brzinu i agilnost. Roditelji se, kaže Murešan, izgleda takođe dobro zabavljaju, posmatrajući svoje klince kako razvijaju veštinu i karakter. Za njega lično, rad sa decom je jedinstveno iskustvo.

"Za mene je ovo više od igranja u NBA ligi. Vidim kako deca uče i odrastaju uz košarku i u isto vreme super se provode", zaključuje Murešan.

Murešanova košarkaška akademija radi tokom cele godine i pruža mu zadovoljstvo i nadu da će ispuniti svoj san – da inspiriše i pripremi dečake i devojčice da budu najbolji ne samo u košarci, već i u životu.

XS
SM
MD
LG