Linkovi

Konferencije o slobodnim i poštenim izborima «Svaki glas je važan»


Globalna organizacija za izbore, predana izgradnji demokratskih društava širom sveta, bila je sponzor medjunarodne konferencije o slobodnim i poštenim izborima, pod nazivom «Svaki glas je važan», koja je održana protekle nedelje u Vašingtonu. Pored ostalih pitanja, konferencija se pozabavila i poukama nekoliko kontroverznih izbora održanih prošle godine u svetu, uključujući i one u Meksiku, gde je izuzetno tesna izbora trka bila odraz dubokih socijalnih podela.

Više od 200 delegata iz 67 zemalja okupilo se na konferenciji Globalne organizacije za izbore - medjunarodne neprofitne organizacije koja se zalaže za izgradnju demokratskih društava. Na ovogodišnjoj konferenciji, razmatran je način na koji dostignuća 21. veka mogu da se upotrebe za podsticanje slobodnih izbora širom sveta.

Američki podsekretar za demokratiju i globalna pitanja, Pola Dobrianski, kaže da je demokratija najbolji oblik vlade za zemlje koje se suočavaju sa važnim medjunarodnim pitanjima.

«Mislim da zaista postoji obilje dokaza da su funkcionalne demokratije bolje opremljene od represivnih i zemalja kojima se upravlja na loš način da se suoče sa globalnim pitanjima, poput zaraza, bolesti, upravljanja ekološkim resursima, trafikinga ljudima i drugim vidovima medjunarodnog kriminala.»

Dobrianski ukazuje da je efikasna demokratija ona koja se razvija prirodno unutar odredjene zemlje i koja nije izložena spoljnim pritiscima.

«Promovisanje demokratije ne znači uzeti model jedne zemlje i nametati ga i presaditi u neku drugu zemlju. Demokratija bi trebalo da odražava tradicije i realnost svake pojedine zemlje.»

Na konferenciji Globalne organizacije za izbore zvaničnici i eksperti iz mnogih zemalja razmenili su iskustva o demokratskim procesima u njihovim zemljama. Luis Karlos Ugalde, predsednik Federalnog izbornog instituta u Meksiku, bio je svedok žestoko osporavanih izbora u njegovoj zemlji prošle godine. Izbori su održani posle višemesečne kampanje koja je pokazala duboki jaz izmedju bogatih i siromašnih u meksičkom društvu. Zvaničnici su očekivali da će moći da proglase pobednika samo nekoliko sati posle zatvaranja birališta, ali su izbori bili suviše tesni. Usledile su bučne demonstracije u prilog oba vodeća kandidata, ali to nije omelo metodično ponovno prebrojavanja glasova koje je sproveo Meksički institut. Na kraju je konzervativni kandidat, Felipe Kalderon, neznatnom razlikom u glasovima porazio kandidata levice, Manuela Lopesa Obradora. Ugalde kaže da su ovi izbori doprineli jačanju meksičke demokratije, posebno imajući u vidu kontroverzu koja su usledila.

«Kada se sistem stavi na probu - ekstremnu probu, kao što je bio slučaj u Meksiku, dobijete priliku da steknete dodatno iskustvo - da to iskustvo razmenite sa drugima i da se založite za promene u sistemu u budućnosti.»

Učesnici konferencije su se takodje pozabavili novim pitanjima u izbornom procesu, uključujući i uticaj tehnologije. Dajen Dejvidson iz kanadske organizacije «Izbori Kanada» kaže da njena zemlja radi na usavršavanju elektronskog prebrojavanja glasova sličnom onom koje se koristi u SAD. Ona smatra da vlade moraju da uzmu u obzir razvoj novih tehnologija i vidova komunikacije, poput sve veće uloge takozvanih blogova na internetu u političkim debatama.

«Mi u Kanadi znamo da političke partije i kandidati sve više koriste internet za objavljivanje izbornih oglasa. To otvara pitanje da li je došlo vreme da se ta aktivnost reguliše,» upitala se Dejvidson.

Internet već igra dosta značajnu ulogu u predsedničkoj kampanji u SAD mada do izbora još ima preko godinu i po dana. Nekoliko pretendenata na predsedničku nominaciju obe vodeće stranke iskoristilo je internet da bi objavilo početak svoje kampanje, a video snimci kandidata - od onih sa uverljivim porukama do provokativnih parodija, već naveliko cirkulišu na mreži.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG