Linkovi

Samardžić: Ne očekuje se ni odluka, a po najmanje nova rezolucija o Kosovu


Delegacija Srbije koju predvodi odlazeći premijer Vojislav Koštunica boravi u Njujorku, gde se sutra u popodnevnim satima održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu. Delegacija tokom današnjeg popodneva i večeri ima bilateralne razgovore sa kineskim i ruskim amabasadorima u Svetskoj organizaciji, a tokom sutrašnjeg prepodneva predsednika Vlade Srbije trebalo bi da primi i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Pre današnjih susreta, savetnik premijera i koordinator pregovaračkog tima za Kosovo Slobodan Samardžić poručio je u razgovoru za "Glas Amerike" da ne očekuje donošenje bilo kakve odluke SB o Kosovu, a ponajmanje nove rezolucije. Samardžić se najpre osvrnuo na poziciju Beograda i očekivanja srpske delegacije od sutrašnje sednice:

SAMARDŽIĆ: Sutra će predsednik Vlade Srbije izneti poznati stav. Odbiće predlog Martija Ahtisarija, i iz njegvoog sveobuhvatnog predloga i iz njegovog izveštaja i izložiće stav Srbije da se to pitanje može rešiti jedino na osnovu rezolucije 1244 i na osnovu starijih dokumenata UN. Dakle, na osnovu međunarodnog prava i prednosti, koje međunarodno pravo daje u ovakvim sporovima.

GLAS AMERIKE: Na čiju podršku u Savetu bezbednosti - izuzev Rusije i Kine - Beograd računa?

SAMARDŽIĆ: Računamo na podršku još jednog broja zemalja. Ja sad ne mogu da nabrajam te zemlje pošto se još uvek vrše konsultacije, ali mogu reći iz mojih razgovora, od pre dve nedelje, da prilično veliki broj zemalja, nestalnih članica SB, pored već dve nabrojane stalne, imaju velike rezerve u pogledu nametanja rešenja i pogledu rešenja koje bi zapravo oduzelo deo teritorije jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi. Zemlje izražavaju velike rezerve prema takvim naglim i prekim akcijama, i računamo da će one biti manje-više uzdržane. Bar nekoliko zemalja, tako da nije u izgledu donošenje bilo kakve odluke u SB o rešenju za Kosovo, a ponajmanje nove rezolucije.

GLAS AMERIKE: Sutra bi premijer Vojislav Koštunica trebalo da se sastane i sa generalnim sekretarom Svetske organizacije Ban Ki Munom. Šta se očekuje od tih razgovora?

SAMARDŽIĆ: Pored današnjih susreta sa ambasadorima Kine i Rusije, predviđen je, kao što ste rekli, i sastanak sa Ban Ki Munom. Naime, Koštunica je Ban Ki Munu poslao jedno pismo, početkom januara, čim je on stupio na dužnost, gde mu je zapravo rekao da ne bi bilo dobro da se u prvoj godini njegovog mandata dogodi jedan predlog, koji bi kršio pozitivna pravila međunarodnog prava i dokument UN. On će sutra njemu izložiti isti stav, iako je poznato da se Ban Ki Mun pozitivno izjasnio u pogledu Ahtisarijevog predloga, ali će mu još jednom izložiti poziciju Srbije. Dakle, ne samo da odbija taj predlog, nego i razloge zbog čega to čini, i predloge kako ići dalje. Ono što je najvažnije je da se dokaže da pregovarački proces tokom 2006. godine nije urodio plodom, zato što je bio rđavo vođen i da bi na drugi način - moguće urodio plodom, dakle kompromisnim rešenjem. Otprilike, to su koordinate njegovog razgovora sa Ban Ki Munom, koliko ja sada vidim.

XS
SM
MD
LG