Linkovi

Novi ustav Crne Gore predstavlja ispit zrelosti crnogorskog društva


Rasprava o Predlogu nacrta završena je danas nakon šest dana, a slijedi javna rasprava o najvišem pravnom aktu. Predstavnik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je u završnoj riječi da ta stranka želi ustav koji će predstavljati ustavno oblikovanje referendumske volje građane Crne Gore. On očekuje ozbiljnu aspravu i razmjena argumenata onih koji različito misle, kao i da se nakon toga dvotrećinskom većinom donese najviši pravni akt, koji će izraziti ono što očekuju građani i Evropa. Predstavnik Srpske liste Novak Radulović rekao je da će njeni predstavnici podržati Predlog nacrta novog ustava, samo zato što sadrži alternative SL-a.

On je kazao da je šestodnevna rasprava pokazala da je predlog koalicije na vlasti »žalosno nacionalističko-rasističko štivo, pripremljeno da bi Srbi bili izbrisani iz najvišeg akta države i istjerani iz Crne Gore«. Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je rasprava o Predlogu nacrta ustava pokazala da novi državni okvir nije donio pomjerenje, ističući da je to zadatak političke elite. Navodeći da je pronađena ideja vodilja - građanski koncept države, on je ocijenio da je rasprava pokazala da u nacionalnom smislu, manjine ne vjeruju većini i mora im se izaći u susret. Predstavnik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da novi ustav treba da bude dugoročan i stabilan akt koji neće važiti samo do narednih izbora, uz puno poštovanje tradicije i posljednjeg popisa stanovništva.

»Ustav ne smije biti dogovor samo političkih elita. Donošenja ustava je prilika da se institutom javne rasprave pokaže odgovornost za sudbinu Crne Gore«, istakao je Milić.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović rekao je da je na sceni sukob dvije Crne Gore - tradicionalne i nove koja je tek nastala. Predstavnik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi smatra da Predlog nacrt ustava neprihvatljiv i najavio da će glasati protiv. On smatra da u novom ustavu treba da se obezbijede manjinska prava, individualna i kolektivna i da se uvede institut veta. Predstavnik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša ocijenio je da se “nova Crna Gora nalazi pred značajnim zadatkom”.

“U tom poslu mora da dokaže da slijedi pristup od 1997. na ovamo. Ako je u teškim vremenima vodila brigu o manjinama sada to treba da pretače u zakone i najviši pravni akt”, kazao je Dinoša.

Predstavnik Albanske alternative Vaselj Siništaj rekao je da ustav treba da predstavlja dobro za sve građane, ali da će u dobroj mjeri budući tekst najvišeg pravnog akta zavisiti od većine. On očekuje da većina iskaže političku volju u odnosu na alternative, najavljujući da će u dijelu državljanstva, kulturne i obrazovne autonomije, podržati predlog SL-a.

XS
SM
MD
LG