Linkovi

Pjontkovski: Rusija ne bi trebalo da uloži veto na rezoluciju o Kosovu


Rusija ne bi trebalo da uloži veto na rezoluciju o Kosovu u Savetu bezbednosti jer to nije u njenom interesu, smatra Andrej Pjontkovski, ruski analitičar i gostujući saradnik Instituta Hadson u Vašingtonu. Pjontkovski je učestvovao na panel raspravi o rusko-američkim odnosima u Institutu Hadson, na kojoj je, izmedju ostalog razmotreno šta bi bile posledice ruskog veta u Savetu bezbednosti po odnose Moskve sa SAD i drugim zemljama.

Pjontkovski: Ako Rusija uloži veto, mislim da će najverovatnije SAD, neke evropske zemlje ali ne sve, i mnogo muslimanskih zemalja, priznati kosovsku nezavisnost na bilateralnom nivou, i taj bi razvoj dogadjaja omogućio nekim krugovima u Moskvi da lobiraju za slično priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abzhazije od strane Rusije. Nadam se da će prevladati razum, i da Moskva neće preuzeti taj korak jer on ne samo što bi pogoršao odnose sa Gruzijom, koje bi pokvario potpuno i zauvek, već bi imao veoma negativne posledice po Rusiju na čitavom post-sovjetskom prostoru, u Kazahastanu, Ukrajini, Belorusiji i drugima, koje bi nas opet doživele kao neo-imperijalnu državu koja ima neke aspiracije prema delu njihove teritorije. Tako će, nadam se, posle užarenih rasprava razum prevladati, biće sigurno puno retorike, ali nadam se da Moskva neće otići tako daleko da prizna nezavisne države Južnu Abhaziju i Osetiju, ne zato što to odobravaju ili ne odobravaju SAD, već zato što je to štetno za naše dugoročne interese za stabilnost i sigurnost Kavkaza i post-sovjetskog prostora u celini.

Pjontkovski dodaje da Rusija ne treba da ulazi u konfrontaciju sa SAD zbog kosovskog pitanja, već da obe strane treba da se koncentrišu na partnerstvu u ratu protiv terorizma i drugim globalnim pitanjima. Ruski analitičar smatra da Kosovo mora da ostane prvenstveno problem Prištine i Beograda, dok Moskva i Vašington treba da pomognu u rešavanju tog pitanja, ali ne i dozvole da regionalni sporovi, bilo da je u pitanju Kosovo, Južna Osetija, Korzika i Kvebek, ugroze njihove odnose.

XS
SM
MD
LG