Linkovi

Na top-listama medju prvih 10 nalazi se grupa Gym Class Heroes


Na američkim top-listama, u kategoriji pop-roka, medju prvih 10 nalazi se i grupa Gym Class Heroes, odnosno «Heroji sa časova fizičkog», čiji su članovi nedavno bili gosti Glasa Amerike.

Iako se ova četvorica mladića po sopstvenom priznanju nisu mnogo isticala na časovima fiskulture, oni sebe nazivaju herojima, možda zato što su tako vredno radili izvan škole. Gym Class Heroes su, naime, održali na stotine koncerata u svom rodnom gradu Žnevi u Njujorku i, radeći razne honorarne poslove, sami finansirali svoja prva četiri hip-hop-rok albuma. Sa članovima Gym Class Heroes razgovarao je Leri London.

Pesma «Cupid’s Chokehold», koju su Gym Class Heroes snimili zajedno sa pevačem grupe Fall Out Boy, Petrikom Stampom, je singl sa njihovog petog albuma, prvog koji su snimili sa pravim muzičkim budžetom. Met Mekginli kaže da je novac uložila muzička etiketa «DecayDance» koju je basista benda Fall Out Boy, Pit Venc, osnovao unutar nezavisne pank-rok izdavačke kuće «Fueled by Ramen».

«Kad god smo išli u studio, uvek smo imali «ratni plan», veliko parče papira na kome smo pisali – «treba uraditi ovo, ili ono...». Usput bismo precrtavali ono što smo obavili. Ali sa ovim albumom smo dobili dovoljno vremena da se pesme razvijaju i sazrevaju. To je za nas bilo novo iskustvo», kaže Met Mekginli.

Drugi član benda, Trevis Mekoj, objašnjava da su u svom rep-rok zvuku, Gym Class Heroes pronašli inspiraciju u američkoj pop muzici koja je prethodila hip-hopu.

«R&B zvuk iz ranih 80-ih je dosta uticao na naš novi album. Dok sam pisao pesme, puno sam slušao tu muziku. To su stvari koje ja redovno slušam – Prince, Tina Marie, Ready for the World, Morris Day, Cameo – grupe iz 80-ih. One su bile dobre za ples, a tekstovi su imali neku sadržinu», priča Trevis Mekoj.

Pesma «Cupid’s Chokehold» je dospela u prvih deset na top listi, i iznenadila sve zadržavajući se na toj listi, na čijem je vrhu singl njihovih prijatelja, Fall Out Boy.

«Prosto neverovatno koliko je daleko ta pesma dospela. Lažem, znali smo da će tako biti...» kaže

«Da, stvarno deluje kao da se pesma ni od kuda «ušunjala» na listu, s obzirom koliki smo uspeh postigli. Prva četiri albuma smo sami finansirali, i zato je lepo znati da će nas ova pesma odvesti na neki drugi nivo.»

Pevač benda, Trevis Mekoj, uspeh tog singla pripisuje namernom izbegavanju nasilnih klišea rep muzike. Naravno, korišćenje zaraznog refrena pozajmljenog iz hita grupe Supertramp iz 1970-ih, «Breakfast in America», takodje je doprinelo uspehu.

«Bilo je vreme da izadje pesma koja ne degradira žene, i ne govori o tome kako vam je srce slomljeno.» kaže Trevis Mekoj. «Bilo je pravo vreme za dobru pesmu koja govori o tome koliko «kul» devojke mogu da budu, i mnogima se dopala. Ne samo to, nego smo ubacili i «Supertramp», koliko ja čujem mnogo domaćica vole Supertramp, i ja to poštujem».

XS
SM
MD
LG