Linkovi

Danijel Frid: SAD bi pozdravile rusko učešće u projektu odbrambeni štit


Češka vlada je ovih dana najavila razgovore sa Sjedinjenim Državama o razvoju američkog raketnog odbrambenog sistema, kojem se Rusija oštro protivi. U međuvremenu, američki zvaničnici tvrde da se taj sistem razvija radi zaštite od eventualnog raketnog napada takozvanih otpadničkih zemalja, kao što su Iran i Severna Koreja. Češka vlada se proteklih dana saglasila da započne pregovore sa Sjedinjenim Državama o stacioniranju dela američkog globalnog raketnog sistema na svojoj teritoriji. Elementi tog raketnog štita bi trebalo da se razmeste i u Poljskoj. Rusija se oštro protivi američkoj nameri da stacionira raketni odbrambeni sistem u te dve zemlje. Predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da Sjedinjene Države stacioniranjem tog sistema rizikuju novu nuklearnu trku. Pomoćnik američkog državnog sekretara, Danijel Frid, kaže da predloženi raketni odbrambeni sistem u centralnoj Evropi ne bi trebalo da se posmatra u kontekstu trke u naoružanju sa Rusijom, već kao odbrana protiv zajedničkih novih opasnosti sa kojima smo, kako je rekao, svi suočeni.

”U ovom slučaju, “MI” smo transatlanska zajednica i “MI” smo takođe i Rusija, jer je i ona suočena sa istim, ili sličnim pretnjama. Debata, rekao bih, ne bi trebalo da se vodi o pitanjima od pre 20 godina i pitanjima takozvane trke u naoružanju“, rekao je Frid, koji je u Državnom sekretarijatu zadužen za Evropu i Evroaziju.

On smatra da bi Sjedinjene Države pozdravile rusko učešće u tom projektu i dodaje da se taj sistem razvija radi odbrane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika od opasnosti koju predstavljaju dugometni balistički projektili, pre svega otpadničkih država kao što su Iran i Severna Koreja. Taj sistem nema ofanzivnu moć, rekao je general Henri Obering, direktor američkog raketnog odbrambenog programa.

”Želim da podsetim sve da su to odbrambene, a ne ofanzivne rakete. One ne nose bojeve glave. U tim projektilima nema eksploziva”, kaže general Obering, dodajući da će postavljanje tog sistema koji uspešno štiti od raketnih napada, u stvari usporiti širenje balističkih projektila, koje će zbog toga biti manje efikasne. Od 32 probe, 24 su bile uspešne. Danijel Frid iz Državnog sekretarijata smatra da bi predloženi raketni odbrambeni sistem imao stabilizujući efekat u slučaju bliskoistočne krize, jer ”više ne bi bilo osećaja neposredne i velike ranjivosti“.

Predsednik Buš je u međuvremenu rekao ruskom predsedniku Putinu da taj sistem nije uperen protiv Rusije. Dva predsednika su se u telefonskom razgovoru saglasila da je važno nastaviti dijalog u vezi sa tim.

XS
SM
MD
LG