Linkovi

Des Braun: Britanija želi da se kriza sa Teheranom reši diplomatskim sredstvima


Britanski ministar odbrane Des Braun je izjavio da je London u direktnoj bilateralnoj vezi sa Teheranom, ne bi li izdejstvovao oslobođenje 15 britanskih mornara i marinaca. Braun je istakao da je Britanija nestrpljiva da se kriza razreši i da želi da se to postigne diplomatskim sredstvima. Nešto ranije, oko dve stotine iranskih studenata protestovalo je ispred britanske ambasade u Teheranu zbog toga što je grupa britanskih mornara i marinaca navodno zašla u iranke teritorijalne vode. Studenti su gađali ambasadu kamenicama i petardama, ali nema izveštaja da je neko povređen. Iran tvrdi da su 15 pripadnika britanskog pomorskog osoblja koji su zarobljeni pre gotovo desetak dana, bili u iranskim teritorijalnim vodama. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kaže da je Britanija arogantna što odbija da se izvini za incident. Predsednik Buš je juče rekao da je zarobljavanje ove grupe neoprostivo, istakavši da su zarobljenici u stvari taoci.

Američki republikanski senator nenajavljeno doputovao u Bagdad

Američki republikanski senator i predsednički kandidat Džon Mekejn, nenajavljeno je danas doputovao u Bagdad i rekao da se u Iraku postiže napredak i da nova američka strategija upućivanja dodatnih snaga u tu zemlju donosi rezultate i daje razlog za optimizam. Mekejn je doputovao u Bagdad sa kongresnom delegacijom u kojoj je i senator Lindzi Gream. Gream je rekao da Sjedinjene Države sada rade ono što je trebalo da rade od početka – sa dovoljno snaga na terenu, dodavši da irački zvaničnici veruju da je nova strategija uspešna. Zvaničnici američke vojske su saopštili da je polovina od dodatnih 30 hiljada američkih vojnika već stigla u Irak, a da ostatak treba da stigne do juna. Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice je juče saopštila da će pojačati prisustvo u Iraku da bi pomogla raseljenim Iračanima. Visoki komesar za izbeglice, Antonio Gutereš, izjavio je da je od početka rata iz zemlje otišlo oko dva miliona Iračana, a da je milion i sedamsto hiljada raseljeno unutar zemlje.

Ehud Olmert pozvao arapske lidere na regionalnu mirovnu konferenciju

Izraelski premijer Ehud Olmert, na konferenciji za novinare posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Jerusalimu, pozvao je arapske lidere na regionalnu mirovnu konferenciju. Olmert je rekao da poziva šefove svih arapskih država, uključujući i kralja Saudijske Arabije Abdulaha. Taj poziv je upućen nekoliko dana pošto je Arapska liga pokrenula inicijativu za obnavljanje predloga iz 2002, kojim se predviđa normalizacija odnosa sa Izraelom u zamenuza izraelsko povlačenje na granice iz 1967. Olmert je pozdravio inicijativu za oživljavanje tog plana, mada je rekao da Izrael ne može da prihvati sve njegove delove. Nemačka kancelarka se inače kasnije sastala i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji je takođe pozvao Izrael da prihvati inicijativu Arapske lige. Angela Merkel je odbila da se sastane sa palestinskim ministrima koji su članovi ekstremističke organizacije Hamas, objasnivši da ta organizacija ne može da učestvuje u mirovnom procesu sve dok ne ispuni međunarodne zahteve da se odrekne nasilja i prizna Izrael.

XS
SM
MD
LG