Linkovi

Da li Sjedinjene Države upšte treba da imaju nuklearno oružje?


Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa smatraju da je zahtev Bušove administracije za izdvajanje sredstava za proizvodnju novog nuklearnog oružja, potez čije pristalice kažu da će stvoriti sigurnije bojeve glave. Kritičari navode da bi takav potez mogao da podrije globalnu borbu protiv širenja nuklearnog oružja.

Demokratski kongresmen Piter Viskloski, koji predsedava Potkomitetom odgovornim za finansiranje američkih program nuklearnog oružja, izjavio je da ono što treba razmotriti nije da li Sjedinjene Države upšte treba da imaju nuklearno oružje.

«Sjedinjene Države će nastaviti da se oslanjaju na sigurnu i pouzdanu količinu nuklearnog oružja, radi nacionalne bezbednosti u budućnosti. Međutim, to ne znači da nam je za to neophodno još jedno nuklearno oružje.»

Ono što se razmatra je predlog za razvijanje takozvane pouzdane zamene bojeve glave, čije pristalice kažu da je potrebna da bi se osigurala buduća bezbednost, pouzdanost i sigurnost američkog arsenala nuklearnog oružja. Novo oružje bi bilo odobreno bez kopnenih proba, koje su zabranjene Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja. Sekretarijat za energetiku je prošlog meseca objavio usvojeni projekat i zatražio 89 miliona dolara za fiskalnu 2008, za proveru projekta i procenu troškova proizvodnje. General Džems Kartrajt, koji komanduje američkom Strateškom komandom, koja je odgovorna za nuklearne vojne projekte i operacije, rekao je zakonodavcima da bi novi dizajn nuklearnog oružja doveo do manjeg broja modernijih bojevih glava, koje su sigurnije i jeftinije za održavanje od sadašnjih rezervi.

«To su proizvođački postupci 21. veka i pristup celom poslu koji nam omogućava da rešavamo te probleme, ali ne uz pomoć velikog inventara, nego mudrim proizvođačkim procesom i smanjivanjem cene svega toga.»

Stručnjaci procenjuju da američki nuklearni arsenal obuhvata više od devet hiljada operativnih i dezaktiviranih bojevih glava. Sjedinjene Države i Rusija su potpisale sporazum o smanjenju broja strateških nuklernih glava na po otprilike dve hiljade do 2012. U međuvremenu, bivši senator Sem Nan, kopredsednik privatne organizacije po imenu Inicijativa protiv nuklearne opasnosti, istupio je protiv kongresnog finansiranja nove bojeve glave.

«Ako Kongres da zeleno svetlo za ovaj program, u ovom današnjem svetu, naglašavam to – u današnjem svetu, verujem da će naši saveznici to pogrešno da shvate, naši neprijatelji da koriste i da će to da komplikuje naše pokušaje da sprečimo širenje i upotrebu nuklearnog oružja i još više oteža pravljenje rezolucije o nuklearnim izazovima koje predstavljaju Iran i Severna Koreja.»

Bivši senator je takođe izrazio zabrinutost da bi Vašington, ako Sjedinjene Države razviju novo nuklearno oružje, mnogo teže odvratio od toga druge zemlje koje su na ivici razvoja sopstvenog nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG