Linkovi

Četiri broda iz sastava NATO pomorskih snaga upolovila u luku Tivat


Četiri broda iz sastava Stalnih NATO pomorskih snaga, pod komandom kontraadmirala Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, Majkla Gruthauzena, upolovila su danas u luku Tivat, a boraviće u Crnoj Gori do 3. aprila.

Grupa pomorskih snaga SNMG2 predstavlja NATO-vu snagu za brze reakcije u regionu Mediterana i ti brodovi učestvuju na vježbama pomorskih snaga NATO, a i zemalja koje još nisu članice Alijanse u regionu Sredozemnog i Crog mora. U teritorijalne vode Crne Gore uplovili su američki raketni razarač »Ruzvelt DDG-80«, reketne fregate »Maestral F-570« RM Italije i »Navara F-85« RM »Španije i pomoćni brod-tanker« Rona A-1443« RM Njemačke.

Tokom boravka brodova iz sastava grupe SNMG2 u Crnoj Gori biće upriličeni susreti i razgovori predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i komandnog osoblja brodova o budućoj saradnji Crne Gore i Sjevernoatlanske alijanse na moru u okviru »Partnerstva za mir«. Ovo će biti prilika da se posade brodova upoznaju i sa kulturno-istorijskim znamenitostima Crne Gore, a predviđeni su i sportski susreti sa kolegama iz Mornaričke baze Vojske Crne Gore. A u Podgorici je objavljeno da će Veselin Šuković biti prvi šef Misije Crne Gore pri NATO-u.

XS
SM
MD
LG