Linkovi

Britanija odgovorila na iransku notu u vezi 15 zarobljenih mornara i marinaca


Britanija je saopštila da je odgovorila na iransku notu u vezi sa 15 pripadnika britanskog pomorskog osoblja, koji su zarobljeni pre devet dana.

Britanija je danas zvanično odgovorila na protestnu notu iranskog Ministarstva inostranih poslova, koja je pre dva dana predata britanskoj ambasadi u Teheranu. Britanski ministar inostranih poslova Margaret Beket, koja prisustvuje sastanku ministara država Evropske unije u Bremenu u Nemačkoj, nije saopštila detalje te prepiske, ali je izrazila nadu da će pitanje biti mirno rešeno.

«Sadržaj takvih nota se nikad ne objavljuje, tako da ne mogu mnogo da vam kažem o predlozima. Sve što bih mogla da kažem je da je ono što pokušavamo da uradimo u stvari ono što smo radili od početka - da podstaknemo Iran da miroljubivo reši ovo pitanje. I dalje pokušavamo da saznamo gde su naši ljudi, da dobijemo pristup do njih i da brzo i bezbedno rešimo ceo slučaj.»

Prema zvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji, u iranskom pismu se od Britanije traže garancije da se povreda iranskih teritorijalnih voda neće ponoviti. Britanija tvrdi da je njeno pomorsko osoblje u trenutku zarobljavanja bilo u iračkim teritorijalnim vodama. U međuvremenu, iranski ambasador u Rusiji, Golam-Reza Ansari, izjavio je za rusku televiziju da se u slučaju 15 britanskih mornara i marinaca vodi zakonski proces. «Ukoliko se krivica ne dokaže, biće oslobođeni», rekao je ambasador Ansari. Agencija IRNA je prethodno objavila izveštaj u kojem se navodi da je Ansari rekao da bi Britanci mogli da budu izvedeni na sud, ali je ista agencija kasnije saopštila da je ambasador demantovao tu izjavu, objasnivši da su njegove reči pogrešno prevedene. U utorak se u Iranu završava dvonedeljni nacionalni praznik. Britanska ministarka inostranih poslova Margaret Beket je u Bremenu izrazila nadu da bi završetak praznika mogao da označi početak intenzivnije diplomatske aktivnosti ka rešenju krize.

XS
SM
MD
LG