Linkovi

Izraelski premijer Ehud Olmert nazvao palestinskog premijera teroristom


Izraelski premijer Ehud Olmert nazvao je palestinskog premijera Ismaila Hanijea teroristom i otpužio ga da je lično prebacio više od milion dolara palestinskim ekstremistima da izvedu napade na Izrael.

"Nedavno je Hanije tranferisao preko milion dolara za grupu terorista da izvedu terorističke akcije protiv izraelskih gradjana. On je terorista. Imate teroristu koji je sada premijer Palestinske uprave," rekao je Olmert za američki list Tajm“ i dodao da je palestinski predsednik Ahmud Abas više puta rekao da neće pristati na vladu u kojoj je Hanije premijer.

Olmert je rekao da je novac stigao van palestinskih teritorija i da je transferisan jednom od vojnih krila Hamasa za "direktno izvodjenje terorističkih akcija". Hanijeov portparol Gazi Hamad je nazvao Olmertove izjave konfuznim i neodgovornim.

Abasov umereniji Fatah i radikalni islamistički Hamas osnovali su vladu nacionalnog jedinstva pre dve sedmice, u cilju da se okončaju krvavi medjupalestinski sukobi. Takodje se očekivalo ukidanje oštrih medjunarodnih sankcija uvedenih prema dosadašnjoj vladi Hamasa jer nije htela da prizna jevrejsku državu, ranije sporazume s njom i odbaci nasilje. Izrael je najavio da će bojktovati i novu vladu kao što je bojkotovao dosadašnju i tražio od medjunarodne zajednice da postupi isto.

Olmert je ipak je obećao da će održavati kontakte s Abasom, čija partija priznaje Izrael i zalaže se za obnovu mirovnih pregovora. Na insistiranje američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, Olmert je pristao da se s Abasom sastaje dva puta mesečno i razgovara ne samo o bezbednosnim i humanitarnim piranjima, već i takozvanom političkom horizontu.

XS
SM
MD
LG