Linkovi

Jovanović: Koliko Srba na Kosovu ima toliko će biti i Srbije na Kosovu


Kod većine kosovskih Srba još uvek postoji nada da će predlog Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti petrpeti izvesne izmene.To je osnovni razlog što srpsko stanovništvo ne reaguje niti ispoljava strah od perioda koji dolazi. Poslanik srpske kosovsko-metohijske liste Vesna Jovanović upozorava da je sada na potezu zvanični Beograd.

Vesna Jovanović: Za nas Srbe za sada je od najvećeg značaja šta Srbija može da nam ponudi u ovom trenutku, bez obzira šta će biti krajni rezultat oko statusa Kosova. Neko od političkih predstavnika iz Beograda mora da dodje kod lokalnih Srba i da konkretno kaže šta je dalji plan.

Glas Amerike: Da li je Kosovo za Srbiju prvobitno teritorijalno pitanje i da li je briga o preostalom nealbanskom stanovništvu stavljena u drugi plan?

Vesna Jovanović: Teritorija je važna, integritet i celovitost zemlje su važni ali ono što je sada stvarnost na Kosovu to je da se ojačaju Srbi koji su na Kosovu jer koliko Srba na Kosovu ima toliko će biti i Srbije na Kosovu.

Glas Amerike: Kakve će mehanizme zaštite u domenu svojih ingirencija, Srbija primeniti u slučaju da plan Martija Ahtisarija ipak ostane onakav kakav je danas?

Vesna Jovanović: Prvi mehanizam jeste da objedini srpsko nacionalno telo ovde na Kosovu, jer je srpsko telo ovde razbijeno. Šalju se različite poruke i prema medjunarodnoj zajednici i prema Beogradu odavde sa Kosova. Ono što bi trebao Beograd da uradi, a ono što Srbi žele na Kosovu, jeste da se oformi jedno telo koje će biti u funkciji Srba ovde. To telo bi moralo da prenese poruku Beogradu šta i koji su prioriteti, praktični problemi Srba na Kosovu, ne računam tu bezbednost jer tu Srbija ne moze nazalost da pomogne.

Bez obzira na stav i obećanja koja stižu iz Beograda, preostali kosovski Srbi ipak žive u neverici.

XS
SM
MD
LG