Linkovi

Pelosi namerava da iduće nedelje poseti Siriju - Bela kuća kritikuje njenu odluku


Funkcioneri u Vašingtonu kažu da će predsedavajuća Nensi Pelosi i njena delegacija dobiti svu uobičajenu logističku podršku od Stejt departmenta, ali je Bušova administracija javno kritikovala njenu odluku da u okviru turneje po Bliskom istoku poseti i Siriju. Po mišljenju Bele kuće, to će potkopati nastojanja Sjedinjenih Država da izoluju vladu predsednika Bašara Al-Asada. Kongresna delegacija koju predvodi Pelosijeva već je u Jerusalimu, odakle bi trebalo da putuje u Siriju, Liban i Saudijsku Arabiju. Kao treća najvažnija ličnost u američkoj politici, odmah iza predsednika i potpredsednika, Nensi Pelosi biće najviši američki funkcioner koji će posetiti Siriju u poslednjih nekoliko godina.

Administracija predsednika Buša optužuje vladu u Damasku da se meša u unutrašnje stvari Libana, da podržava palestinske ekstremiste i da dozvoljava stranim borcima da preko njene granice ulaze u Irak. Na brifingu u Stejt departmentu, predstavnik Šon Mekormak rekao je da Asadova vlada koristi ovakve posete da prikrije sopstvenu političku izolaciju:

”Smatramo da nije primereno da osobe visokog ranga, čak i one iz Kongresa, sada posećuju Siriju. Sirijci tipično koriste takve posete kako bi rekli ostalom svetu da u njihovom ponašanju nema nikakvih problema i da nisu izolovani,“ rekao je Šon Mekormak.

Iako održavaju diplomatske odnose sa Sirijom, Sjedinjene Države su povukle svog ambasadiora iz Damaska još 2005. godine, kada su sirijski oficiri dovedeni u vezu sa atentatom na bivšeg libanskog premijera, Rafika Haririja. Od tada, najviši funkcioner administracije koji je posetio Siriju bila je pomoćnik državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije, Elen Saurbrej. Mekormak je rekao da je ona u Damasku razgovarala samo sa funkcionerima istog ranga, i to isključivo o iračkim izbeglicama.

U delegaciji koju predvodi Nensi Pelosi nalaze se, pored ostalih, predsedavajući odbora Predstavničkog doma za spoljne odnose, Tom Lantos i demokratski kongresmen iz Minesote, Kit Elison, prvi musliman ikada izabran za člana Kongresa. Inače, grupa senatora iz obe stranke posetila je Damask u decembru, neposredno pošto je Iračka studijska grupa preporučila pokretanje dijaloga sa Sirijom i Iranom o nastojanjuma da se zaustavi nasilje u Iraku.

XS
SM
MD
LG