Linkovi

SAD će pomagati reformu odbrambenog sistema Crne Gore


Sjedinjene Američke Države i dalje će pomagati reformu odbrambenog sistema Crne Gore, kazao je danas u Podgorici zamjenik pomoćnika američkog sekretara odbrane za Evropu i NATO politiku Danilej Feta.

Feta je novinarima, nakon razgovora s crnogorskim zvaničnicima i posjete Brigadi za specijalne operacije u Danilovgradu, kazao da je Crna Gora u periodu od obnove nezavisnosti ostvarila značajan napredak u oblasti reforme sistema odbrane i bezbjednost.

„SAD ostaju i dalje spremne da pruže pomoć Crnoj Gori u reformi njenog sistema odbrane, kako kroz NATO tako i posredstvom naših bilateralnih zajedničkih napora“, rekao je on.

Feta je naveo da je u razgovoru s crnogorskim zvaničnicima i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore general-pukovnikom Jovanom Lakčevićem definisana lista prioriteta Crne Gore na planu reforme sistema odbrane, ocjenjujući da je taj posao urađen na pravi način.

On je najavio da će krajem godine biti organizovana prva zajednička bilateralna konsultativna grupa.

“Na tom skupu, s američke strane, biće predstavnici Ministarstva odbrane SAD i nacionalne garde države Mejn, a, s crnogorske, predstavnici Ministarstva odbrane i njenih oružanih snaga”, naveo je Feta.

Amarički diplomata je kazao da će tom prilikom biti definisan zajednički plan aktivnosti za sljedećih 12 mjeseci, kao i nekoliko narednih godina.

Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić je podsjetio da je saradnja sa Ministarstvom odbrane SAD intezivirana nakon posjete bivšeg američkog sekretara odbrane Donalda Ramsfelda Podgorici.

On je rekao da se sa Fetom dogovorio da je ključ saradnje dva ministarstva u dobrom partnerskom odnosu i istakao da će Crna Gora u tom procesu biti konstruktivan partner.

Vučinić je kazao da će Crna Gora ubuduće, kroz parnerstvo sa SAD i njenom državom Mejn, intenzivnije i efikasnije raditi na reformi sistema odbrane.

“Vjerujem da je pred nama dobar i nadam se ubrzani put reforme sistema odbrane Crne Gore”, zaključio je on.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zahvalio je danas visokom gostu na podršci Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država za ulazak Crne Gore u Partnerstvo za mir kao i bilateralnoj podršci reformama Vojske.

XS
SM
MD
LG