Linkovi

Suprotstavljeni stavovi predsednika Buša i demokrata u Kongresu


Politička konfrontacija povodom rata u Iraku predsednika Buša i demokrata postala je dominantno pitanje u ranim fazama kampanje za predsedničke izbore 2008 godine.

Suprotstavljeni stavovi predsednika Buša i demokrata u Kongresu odražavaju se svakodnevno u kampanji predsedničkih kandidata. Demokratski predsednički aspiranti podržavaju razne predloge o povlačenju američkih vojnika iz Iraka iduće godine. Antiratna retorika dominirala je izlaganjima nekoliko demokratskih kandidata koji su nedavno govorili na konvenciji sindikata gradjevinskih radnika u Vašingtonu. Medju njima je bio i senator iz Delavera, Džo Bajden.

”Dame i gospodo. Ovaj rat se mora okončati. On se mora završtiti i to brzo.”

S vremena na vreme, demokrate se medjusobno takmiče da bi ustanovili koji se kandidat najduže protivio ratu. Senator iz Ilinoisa Barak Obama kaže:

“Ponosim se činjenicom da sam još 2002 godine rekao da je to rat koji nije trebalo odobriti i koji nije trebalo započinjati.”

Obama je u ankeama javnog mnjenja po popularnosti drugi, iza njujorškog senatora, Hilari Klinton. Klintonova podržava krajnji rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka ali za sada, suprotno nekim svojim demokratskima rivalima, odbija da javno prizna da je njeno glasanje u prilog ratu bila greška. Medju republikanskim predsedničkim kandidatima postoji daleko veća podrška ratnoj strategiji predsednika Buša. Najagresivniji pristalica strategije povećanja broja vonika u Iraku jeste senator iz Arizone, Džon Makkejn, oštar kritičar nastojanja da se odredi krajnji rok za povlačenje vojnika.

”Mi postižemo progres i možemo da uspemo ovom novom strategijom. Zahtev da se ograniče operacije i saopštimo da napuštamo tu zemlje jedna od najsramotnijih stvari koju sam ikada video.”

U republikanskom taboru, MakKejn se prema najnovijim anketama javnog mnjenja nalazi iza bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudija Džulijanija. Bivši guverner države Masačusets, Mit Romni, nalazi se na trećem mestu medju aktivnim kandidatima, mada bivši senator iz Tenesija, Fred Tomson, takodje uživa solidnu podršku medju republikanskim biračima. Tomspon je rekao da razmatra mogućnost da se uključi u trku kasnije ove godine. Još jedan potencijalni aspirant je senator iz Nebaraska Čak Hegel. Hegel je najveći kritičar Bušove strategije u Iraku i jedan od samo dvojice republikanskih senatora koji podržavaju plan demokrata o krajnjem roku za povlačenje američkih vojnika. Taj predlog se nalazi u paketu vanrednog zakonskog nacrta za izdakte vojnih operacija u Iraku i Avganistanu. Predsednik Buš je rekao da će staviti veto na taj zakonski nacrt ako sadrži krajnje rokove za povlačenje trupa koji su usvojeni malom razlikom glasova u Predstavničkom domu i Senatu. Irak medjutim nije jedino važno pitanje u ranoj fazi predsedničke kampanje dok kandidati obe stranke iznose svoje stavove o zdravstu, imigraciji, opasnosti od terorizma i uopšte, američkoj spoljnoj politici.

XS
SM
MD
LG