Linkovi

Koštunica predstavlja Srbiju na sednici Saveta bezbednosti 3. aprila


Pregovarački tim Beograda odlučio je da odlazeći premijer Vojislav Koštunica predstavlja Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN 3. aprila na kojoj će se raspravljati o Kosovu. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića kaže se da je na sastanku pregovaračkog tima zaključeno da treba nastaviti intenzivne diplomatske aktivnosti predstavnika državnih organa i članova pregovaračkog tima u pravcu odbrane državnih interesa Srbije na Kosovu. Pregovarački tim Beograda osudio je terorističke akte koje su poslednjih dana na Kosovu počinili albanski ekstremisti i upozorio da se takvi incidenti ne smeju prećutkivati, nego da treba preduzeti sve mere da se oni spreče, a počinioci otkriju i kazne.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt izjavio je da zvanični Vašington očekuje da pitanje statusa Kosova bude rešeno ovog leta jer sve dok ne bude rešeno, biće veliki problem ne samo za Prištinu, već i za Beograd. Rezolucija UN je pravi način da se reši ovo pitanje kako bi i Beograd i Priština mogli da idu napred rekao je ambasador Polt i dodao da se Rusija i SAD samo razlikuju u tome kako doći do tog cilja.

Inače, ambasador Polt izjavio je da bi želeo, ali da nije dobio odobrenje srpske Vlade da u Srbiju u okviru programa „Pis kor“, dovede mlade Amerikance da predaju engleski jezik i pomognu u obuci preduzetnika. "Pis kor" je formiran pošto je 1960. predsednik SAD Džon Kenedi pozvao studente univerziteta u Mičigenu da kao dobrovoljci provedu dve godine širom sveta, pružajući pomoć lokalnom stanovništvu. Kasnije je "Pis kor" postao agencija Vlade SAD, koja je poslala skoro 190.000 dobrovoljaca u 139 zemalja.

XS
SM
MD
LG