Linkovi

EU se založila za hitno i bezuslovno oslobadjanje petanestoro britanskih mornara


Evropska unija se založila za hitno i bezuslovno oslobadjanje petanestoro britanskih mornara koje su prošle nedelje zarobile iranske snage. U saopštenju posle sastanka u Bremenu, ministri inostranih poslova EU upozorili su Iran da će EU preduzeti - kako je rečeno - ”odgovorajuće“ mere ukoliko mornari ne budu oslobodjeni. Ministri su naglasili da svi dokazi ukazuju da su oni zarobljeni u iračkim vodama, suprotno načelima medjuanrodnog prava. Iran pak tvrdi da su britanski mornari zarobljeni u iranskim teritorijalnim vodama.

Još jedan član britanske mornaričke posade, koja je zarobljena prošle sedmice u Persijskom zalivu prikazan je na iranskoj televiziji kako se izvinjava zbog ilegalnog ulaska u iranske vode. Britanska vlada je ocenila taj video snimak kao propagandu.

Nejtan Tomas Samers – jedan od 15 članova britanske mornaričke posade koju su zarobili Iranci – izvinio se zbog najnovijeg incidenta i zbog onog koji se desio tri godine ranije.

«Želim da vam se izvinim zbog ulaska u vaše vode bez odobrenja. Znam da se t dogodilo i 2004. i naša vlada je obećala da se to neće ponoviti. I opet, duboko se izvinjavam zbog ulaska u vaše vode».

Samers je prikazan kako sedi pored ostalih zarobljenika. Na istom TV kanalu prethodno je prikazano slično priznanje jedine žene u istoj grupi zarobljenikaa. Britanija tvrdi da su pripadnici njene mornarice bili u iračkim vodama kada su njihov brod zarobili Iranci. Reagujući na taj video snimak, britanski premijer Toni Bler izjavio je da prikazivanje zarobljenih moranara i manipulisanje njima izaziva gadjenje. On je istakao da da to neće prevariti nikoga.

«Ono što Iranci moraju da shvate jete da će se, ako nastave da se ponašaju na taj način, suočiti sa pojačanom izolacijom; juče Ujedinjene Nacije, danas Evropska Unija, razgovaraćemo i sa ostalim saveznicima tokom vikenda i nastavićemo sa neophodnom čvrstinom i odlučnošću ali takodje i sa strpljenjem. Postoji samo jedan mogući ishod, a to je da naše morari budu oslobodjeni».

Na oblast oko zaliva Šat el Arab, gde je britanska patrola zarobljena, već decenijama polažu pravo i Iran i Irak, i oko vlasništva se vodi žestoka rasprava. Premijer Bler je rekao da je, na osnovu satelitskih podataka, britanski brod bio u iračkim vodama, a ne iranskim.

«Što pre iranski režim treba da shvati da neće iz ovoga izvući ništa. Potpuno je očigledno da su ti ljudi, sa mandatom Ujedinjenih Nacija, bili u iračkim vodama. Apsolutno nema sumnje da je njihovo zarobljavanje nelegalno i zato oni moraju da budu oslobodjeni».

U medjuvremenu, prvi put u sedam dana koliko traje spor, iransko ministarstvo inostranih poslova uputilo je pismo britanskoj ambasadi u Teheranu. Britanska ministarka inostranih poslova Margaret Beket izjavila je da London pažljivo ispituje sadržaj dokumenta i da će Britanija odgovoriti formalno, ali je rekla da nije veliki optimista da ono predstavlja glavni potencijal za rešenje.

«Nema ničega u pismu što nagoveštava da Iranci traže rešenje za ovu teške situacije. Mi od samog početka tražimo to rešenje -- za njih, za nas i posebno za naše mornare. Volela bih da sam videla bilo kakvu naznaku da je to ono što se Iran trudi da uradi».

Iranska novinska agencija objavila je da poruka sadrži poziv Britaniji da izbegava upadanje u iranske teritorijalne vode u budućnosti. Dok se spor nastavlja, cena nafte nastavlja da raste na svetskom tržištu i sada prešla nivo od 68 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG