Linkovi

Dronov: Rusija zahteva da rešenje statusa Kosova bude prihvatljivo za obe strane


Zvanična Rusija zahteva da rešenje statusa Kosova bude prihvatljivo za obe strane. Iako su lokalni lideri postigli određeni napredak u nekim oblastima, neosporno je da su povratak Srba i sloboda kretanja za ovu zajednicu pod ogromnim znakom pitanja, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, šef ruske misije na Kosovu Andrej Dronov. Za Dronova, kao šefa ruske misije i dobrog poznavaoca prilika na Kosovu, postoje odredjene tenzije, iako je situacija trenutno stabilna po njegovim rečima potencijali za destabilizaciju su veliki:

Dronov: Jedan od razloga za takvo stanje jesu velika očekivanje većinske populacije, obećano im je više nego što uistinu može biti sprovedeno, mislim da su vrlo nestrpljivi da završe proces koji je veoma ozbiljan i zahteva dosta strpljenja. S druge strane ukoliko govorimo o srpskoj manjini na Kosovu mislim da je tu mnogo otvorenih pitanja. Njihova prava nisu garantovana u slučaju nezavisnosti i mislim da oni u ovom trenutku ne mogu prihvatiti Ahtisarijev plan. To je ono što situaciju na Kosovu čini napetom i potrebni su ogromni napori lokalnih institucija i medjunarodne zajednice kako bi se stanje održalo stabilnim.

Glas Amerike: Zvanična Rusija traži rešenje prihvatljivo za obe strane, da li će Rusija uložiti veto u trenutku glasanja za Ahtisarijev predlog?

Dronov: Moje mišljenje, koje je potvrdjeno i od strane ruskih vlasti, jeste da je rano govoriti o vetu u Savetu bezbednosti jer još nismo došli do tog procesa. Po našem mišljenju pregovarački proces nije okončan. Vrlo je principijelan stav Rusije da odluka o konačnom statusu mora biti prihvatljiva za obe strane. Medjunarodna zajednica i gospodin Ahtisari nisu uspeli da pomognu stranama da se slože.

Glas Amerike: Da li to znači da je izjava gospodina Sergeja Lavrova na mestu i da treba pregovore nastaviti i eventualno zameniti gospodina Ahtisarija?

Dronov: Da, pregovore treba nastaviti, jer nema rezultata koji mogu zadovoljiti obe strane. Ako Ahtisari misli da ne može da uradi više ili da je uradio sve što je mogao, ukoliko se pregovori nastave, neko drugi treba prihvatiti njegovu misiju.

Dronov se složio da su kosovske institucije i društvo napravili odredjene progrese uz upozorenje, da je najveći kriterijum za ozbiljnost privremenih institucija implementacija standarda, što je i njihova primarna odgovornost.

Dronov: U nekim oblastima, kao što sam rekao, ima progresa u drugim situacija nije ružičasta, govorim pre svega o procesu povratka - pre svega održivom povratku - koji do sada nije bio dovoljan. Drugo je sloboda kretanja, ne vidim da je sve dobro po tom pitanju ovde i medjunarodno prisustvo je zaista neophodno pogotovo u sektoru bezbednosti.

XS
SM
MD
LG