Linkovi

Iran dozvolio britanskim zvaničnicima da posete zarobljene vojnike


Šef iranske diplomatije Manuher Motaki potvrdio je da Teheran dozvoljava britanskim zvaničnicima da posete zarobljene vojnike.

"Prihvatili smo britanski zahtev. Preduzete su mere za taj sastanak. Mogu da ih vide", izjavio je Motaki..

On je, medjutim, odbacio najave da će zarobljena Britanka biti oslobodjena u sredu ili četvrtak, već da će to pitanje biti razmotreno "čim to bude moguće". Motaki je rekao da su raniji izveštaji prema kojima je on najavio njeno oslobadjane, netačni. "Verovatno sam loše citiran", dodao je on.

Motaki je takodje optužio Zapad da pokušava da ucenjuje Iran politizovanjem zarobljavanja 15 pripadnika britanske mornarice koje vlasti u Teheranu drže od 23. marta zbog navodnog ulaska u teritorijalne vode Irana.

"Naša politika poslednjih 27 godina nije se predala pred ucenama ili pritiscima. Oni hoće da od toga naprave političko i propagandno pitanje, to je njihov cilj", rekao je Motaki.

Britanski premijer Toni Bler je u sredu najavio zamrzavanje odnosa sa Iranom sve dok zarobljenici ne budu oslobodjeni. Britanski vojnici zarobljeni su 23. marta kada su im iranske vojne snage naredile da se iskrcaju iz broda, zbog navodno ilegalnog ulaska u vode Irana, u Persijskom zalivu. Britansko ministarstvo odbrane, medjutim, saopštilo je da satelitski podaci pokazuju da se plovilo sa 15 vojnika, u trenutku kada su zarobljeni, nalazilo u vodama Iraka.

XS
SM
MD
LG