Linkovi

Najveći pad cena porodičnih kuća u 13 godina


Vrednost akcija na njujorškoj berzi juče je opala pošto je firma «Standard & Poor» saopštila da je u protekloj godini došlo do najvećeg pada cena porodičnih kuća u Americi u proteklih 13 godina. Ta vest ja zabrinula investitore koji strahuju da bi problemi na tržištu nekretnina mogli da se prošire na celu ekonomiju i da dovedu do smanjenja potrošnje.

Vrednost akcija je juče opala zbog zabrinutosti da bi pad cena kuća mogao da se nepovoljno odrazi na poverenje potrošača. Smatra se da potrošnja čini oko dve trećine ekonomske aktivnosti u SAD, a sa najvećim padom cena kuća u poslednjih 13 godina, mnogi kućevlasnici su veoma zabrinuti za budućnost.

«Ovo je američki košmar» kažu Kris i Ejmi Vud... koji, umesto očekivane zarade na vrednosti njihove kuće sada duguju više nego što ona vredi.

«Ta negativna razlika sada iznosi izmedju 15 i 20 hiljada dolara. Toliko gotovine bi nam bilo potrebno da bismo mogli da je prodamo, kažu (e)...

Mark i Lisa Tingli su u sličnoj situaciji. Oni su kupili svoju kuću snova pre šest godina, ali su rastuće kamate povećale i njihovo mesečnu otplatu za 20 odsto.

«Hranimo se takoreći samo sendvičima sa buterom od kikirikija kako bismo mogli da otplaćujemo hipoteku. Srećom za sada smo i dalje u stanju to da činimo, za razliku od mnogih naših suseda,» kaže Lisa.

Od 406 porodica koje žive u ovom kraju Šarlota, u Severnoj Karolini, 77 odsto je već izgubilo svoje kuće. Reporter Binja Eplbom iz lista «Šarlot Obzerver» kaže da su mnogi kućevlasnici bili privučeni oglasima kompanija koje nude zajmove pod riskantnijim uslovima - ljudima bez dovoljno gotovine ili sa lošim kreditnim profilom.

«Mogli ste da kupite ove kuće sa bukvalno samo jednim dolarom učešća,» kaže on.

Analitička firma «Conference Board», koja prati poverenje potrošača, navodi da teškoće na tržištu nekretnina i finansijskim tržištima, uz veće cene benzina, doprinose većem osećanju nesigurnosti kod potrošača. Svetla tačka za sada je zaposlenost koja i dalje raste uprkos sporijem ekonomskom rastu u februaru.

XS
SM
MD
LG