Linkovi

Buš: Nema kompromisa o roku za povlačenje trupa iz Iraka


Predsednik Buš je obnovio pretnju vetom na zakonski predlog koji se tiče finansiranja rata u Iraku, a koji bi takođe uspostavio kranji rok za povlačenje američkih trupa iz te zemlje. Predsednik Buš ističe da su sredstva za Irak očajnički potrebna. On je, međutim, dodao kako će blokirati svako nastojanje Kongresa za povlačenje trupa.

Nema logike da političari u Vašingtonu diktiraju proizvoljne rokove našim vojnim komandantima u ratnoj zoni šest hiljada milja odavde.“

Predstavnički dom je odobrio zakon kojim se predviđa obavezno povlačenje trupa najkasnije do 31. avgusta 2008. godine. Senatska verzija tog zakona - o kojoj se još uvek debatuje - predviđa neobavezujući krajnji rok do 31. marta 2008. godine.

Predsednik Buš kaže da su obe te verzije neprihvatljive, mada obezbeđuju milijarde dolara za vojne operacije u Avganistanu i Iraku. On tvrdi da demokrate silom nameću ovaj zakonski predlog zakonodavnom telu kako bi zabeležile politički poen, mada znaju da nemaju dvotrećinsku većinu potrebnu da se preinači njegov veto.

Kongres i dalje radi na tim zakonskim predlozima. U međuvremenu, vreme teče za naše vojnike na terenu. sredstva za naše snage u Iraku će početi da nestaju sredinom aprila. Članovi Kongresa moraju da prestanu da beleže političke poene i počnu da obezbeđuju vitalne fondove za naše trupe. “

Predsednik naziva taj zakon najgorom vrstom kongresnog mešanja u vojnu strategiju - koja ima katastrofalne posledice.

Neki od njih veruju da odlaganjem finansiranja naših trupa, mogu da me primoraju da prihvatim nametanje restrikcija našim komandatima što bi povlačenje i poraz učinili verovatnijim. To se neće dogoditi.“

Međutim, vodeći demokrata u Senatu - lider većine Heri Rid - je takođe čvrst u svom stavu. On kaže da predsednik mora da shvati koliko je Kongres ozbiljan povodom želje da se promeni kurs u Iraku.

On je predsednik, a mi smo Kongres. Nadam se da će biti voljan da sarađuje sa nama kako bismo pronašli formulacije koja bi obe strane privhatile.

Predsednik je izneo pomenute primedbe na konferenciji rančera i drugih predstavnika stočarstva.

XS
SM
MD
LG