Linkovi

Koštunica kaže da je državni interes propast Ahtisarijevog plana


Odlazeći premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je prvi državni i nacionalni interes Srbije da propadne plan izaslanika UN Martija Ahtisarija za rasparčavanje Srbije.

U pisanoj izjavi Košunica navodi da je pimio k znanju da su Amerika, EU i NATO podržli Ahtisarijev predlog da se Srbiji otme 15 odsto teritorije i da će se za sada uzdržati da komentariše njihovo obrazloženje da se teritorija otima zbog prijateljstva prema Srbiji. I pored gromoglasne podrške Ahtisarijev predlog će propasti, što će otvoriti vrata da počnu pravi pregovori o budućem uređenju Kosova, kaže Koštunica.

Na pitanje koliko Srbija može da radi na propadanju Ahtisarjevog plana ako nisu formirane Vlada i Skupština, Koštuničin savetnik Vladeta Janković kaže da je bitno da postoji jedinstvo svih ključnih državnih institucija da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv i da diplomatija može da se bori za to da Ahtisarijev plan ne bude prihvaćen.

A savetnik predsednika Srbije Leon Kojen izjavio je da mnogo ne veruje u mogućnost da bi uskoro moglo doći do nove rezolucije Saveta bezbednosti koja bi zamenila postojeću 1244. Uslediće niz debata, naročito između Rusije i SAD kako bi se u Savetu bezbednosti približila stanovišta, rekao je Kojen.

I dok političari ubeđuju javnost u sigurnu podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN, dotle analitičari uporno upozoravaju da Srbija mora i sama da ponudi predloge kako bi trebala da izgleda nova rezolucija Saveta bezbednosti. Tim povodom, analitičar projekta za etničke odnose Nenad Đurđević kaže da platformu koja je branjena u Beču nije moguće implementirati i da je za nju nemoguće dobiti čak i saglasnost Rusije.

Sejdiju pozvao predstavnike članica Saveta bezbednosti

Nakon što je učestvovao u radu redovne sednice kosovske vlade, predsednik Kosova kazao je okupljenim novinarima da je tokom poslednje poste Savetu bezbednosti UN, predložio da predstavnici zemalja članica posete Kosovo i uvere se u stvarno stanje. Sejdiu je precizirao da je ”poziv bio posebno adresiran na predstavnike onih zemalja koje se nisu izjasnile prema buducem statusu Kosova”.

“Bez obzira na to što se Rusija dvoumi oko finalnog statusa Kosova, njeni predstavnici nikada nisu izjavili da ce u SB blokirati proces utvrdjivanja statusa”,naglasio je kosovski predsednik uz konstataciju da će ”Rusija biti značajan faktor u procesu donošenja zajednicke odluke u okviru SB, kao što je bila i značajan faktor u radu Kontakt grupe”.

“Ne vidim nista loše ili problematično u predlogu da predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti posete Kosovo i na licu mesta se uvere u angažman institucija i do sada postignut progres”, zaključio je predsednik Sejdiu. On je inace u potpunosti podržao rad kosovske vlade i njenog premijera Agima Cekua ističući da su rezultati vlade izuzetno značajni u procesu rešavanja kosovskog statusa.

XS
SM
MD
LG