Linkovi

Britanija obustavila bilateralne poslove sa Iranom do oslobađanja mornara


Britanija je saopštila da je zamrznula sve bilateralne poslove sa Iranom, osim napora za oslobadjanje 15 pripadnika britanskog mornaričkog osoblja koje su zarobile iranske snage prošlog petka.

Britanski šef diplomatije Margaret Beket izjavila je u Donjem domu parlamenta da će vlada usmeriti sve svoje bilateralne napore sa Iranom ka oslobadjanju britanskih mornara.

«Mi ćemo zbog toga zamrznuti sve ostale zvanične bilateralne poslove sa Iranom dok ova situacije ne bude rešena. Druge aspekte naše politike sa Iranom ćemo pažljivo preispitati i oprezno nastaviti dalje».

Saopštenje ministarke Beket je deo aktivnosti koje je preduzela Britanija kako bi izvršila pritisak na Iran da oslobodi zarobljene mornare. Ranije danas, vice-admiral Čarls Stajl predstavio je mape i koordinate, dobijene sa satelita, britanskih patrolnih čamaca i trgovačkog broda, čiji su pretres Britanci upravo završili kada su ih zarobili pripadnici iranske revolucionarne garde.

«Pozicija je bila 29 stepeni, 50-zarez-36 minuta severne širine i 48 stepeni, 43-zarez-08 minuta istočne dužine, i ta lokacija se nalazi 1,7 nautičkih milja unutar iračkih teritorijalnih voda».

Medjutim, Iran insistira da su patrolni čamci bili u iranskim vodama. Govoreći u parlamentu, premijer Toni Bler naglasio je da nema opravdanja za zarobljavanje britanskih mornara.

«To je potpuno neprihvatljivo, pogrešno i ilegalno. Nadamo se da će oni odmah biti oslobodjeni. To nije smelo da se dogodi. Sada je vreme da se pojačaju diplomatski i medjunarodni pritisci kako bi se osiguralo da iranska vlada shvati svoju potpunu izolaciju u ovom pitanju».

Govoreći na marginama arapskog samita u Saudijskoj Arabiji, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izjavio je da to pitanje može da bude rešeno i dodao da bi jedina žena medju 15 zarobljenih Britanaca, mogla uskoro da bude oslobodjena. Iranci su saopštili da se sa britanskim mornarima postupa dobro, ali da neće dozvoliti britanskim konzularnim zvaničnicima da ih posete.

XS
SM
MD
LG