Linkovi

Bazične ćelije odraslih osoba za regenreaciju srca


Nedavno objavljena vest da bi kardiolozi mogli da koriste bazične ćelije odraslih osoba, a ne kontroverzne embrionalne bazične ćelije, kako bi regenerisali srce pacijenata koji su imali srčani napad ili čije srce ne radi kako treba, mogla bi da nagovesti značajan pomak u medicini.

Dve studije o tom novom tretmanu nedavno su predstavljene na konferenciji održanoj na Američkom koledžu za kardiologiju.

Džo Geser se vratio na posao nakon što je pretrpeo srčani napad koji posle kojeg je njegovo srce bilo dosta oslabljeno, a prognoza ne baš najbolja. Geser je bio jedan od 23 pacijenta kojima su ubrizgane bazične ćelije sa nadom za izlečenje.

«To je druga šansa,» kaže on.

Istraživači su uzeli ćelije iz noge samog pacijenta. Zatim su ih umnožili u laboratoriji pre nego što su ih ubrizgali u pacijentovo srce … bez hirurške intervencije i anestezije.

Istraživanje je predvodio kardiolog Nabil Dib. Na snimku prikaza srca jednog od njegovih pacijenata sa leve strane su crne mrlje koje pokazuju mesta na kojima su bazične ćelije ubrizgane. Crvene mrlje su oblast mrtvog tkiva. Druga slika pokazuje isto srce, šest meseci kasnije. Oštećeno tkivo je nestalo, i na njegovom mestu je zdravo tkivo.

»Pacijent koji danas nema nade, imaće je u budućnosti» kaže doktor Dib.

U drugoj studiji, istraživači su uzeli bazične ćelije od donatora i intravenozno ih ubrizgavali u srca pacijenata u roku od deset dana posle srčanog napada. 53 pacijenta podvrgnuto je terapiji bazičnim ćelijama, dok drugi nisu. Doktor Džošua Her sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Majamiju predvodio je ovu studiju.

«Pacijenti koji su dobili ćelije osećaju se bolje. Funkcije njihovog srca su bolje i disanje im je takodje bolje».

Stručnjaci upozoravaju da obe studije treba ponoviti na većim grupama kako bi rezultati bili potvrdjeni. Medjutim, Džo Geser kaže da on predstavlja živi dokaz.

«Imam mnogo energije, dobro se osećam, ništa me ne sprečava».

XS
SM
MD
LG