Linkovi

Svemirski turizam nije više u domenu naučne fantastike


Barem za one koji to mogu sebi da priušte. Privatne kompanije širom svijeta sada se nadmeću za lidersku poziciju u komercijalnoj eksploataciji svemira. Osvajanje svemira je nekada, u vrijeme Hladnog rata, bilo ideološko takmičenje dvije rivalske svjetske sile. Danas se privatne kompanije takmiče za što veći profit iz svemira. Erik Anderson, predsjednik i generalni directr kompanije Space Adventures, prve koja u svemir šalje putnike koji za to plate, vjeruje da je ova nova svemirska trka - ustvari pozitivna.

Od prvih svemirskih letova postoji veliko rivalstvo Sovjetskog Saveza i Amerike - ko će poslati prvog čovjeka u orbitu, ko na Mjesec? Sada je svemirska trka motivisana novcem, profitom, a to je još bolje - jer će rivalstvo opsatati i mimo politike. Anderson vjeruje da je svemir još jedan nevjerovatan vidik za biznis. Kompanija Space Adventures zaradila je više od 120 miliona dolara – prodajući - na otvorenom tržištu – mjesta za putnike u svemirskim letilicama.

Kad milioni ljudi žele da putuju u svemir a nadjete način da ih tamo odvedete - to otvara velike mogućnosti za svemirske preduzetnike…

Space Adventures je počela da plaća i dobija komercijalne usluge od Ruske Svemirske Agencije nakon kolapsa Sovjetskog Saveza. Klijenti plaćaju 20 miliona dolara za svaki let. Uskoro, kažu u kompaniji, putnici će za dodatnih 15 miliona moći da izađu i u svemirsku šetnju.

Do sada, NASA nije nudila mnogo mogućnosti za komercijalne aktivnosti u svemiru. To bi moglo da se promijeni, još u toku mandata ove administracije, kaže Dag Kuk, zamjenik glavnog administratora za eksploataciju svemira.

NASA nije u poziciji, takav je zvaničan stav vlade, da nudi i prodaje te mogućnosti trećim licima. Medjutim, ohrabreni smo da ispitamo i takve mogućnosti, šanse za medjunarodnu i komercijalnu participaciju. Vidjećemo…

Druge kompanije, poput Virgin Galactic-a, pokušavaju da zauzmu dio tog budućeg tržišta, razvijajući sopstvene svemirske letilice u kojima će letjeti putnici sa dubljim džepom. No, dizajner svemirskih brodova za Virgin Galactic, Bart Ratan, duboko je uvjeren da svemir ne bi smio biti dustpan samo odabranima.

Želio bih da za svog života odem na Mjesec. I želio bih da to bude po nekoj prihvatljivoj cijene leta....

Virgin Galactic planira da njeni prvi putnici polete u naredne 2 godine. Cijena karte biće oko 200 hiljada dolara po osobi. Za tu namjenu kompanija u državi New Mexico već gradi svemirski aerodrome. Do sada je interes za takav let pokazalo već više od 50 hiljada budućih svemirskih turista. Njihov broj je jasan znak da je svemirska turistička industrija - rođena.

Prošle godine kompanija Space Adventures je učestvovala na Svjetskom turističkom sajmu, gdje je objavila plan da ponudi mogućnost privatnog putovanja sve do tamne strane Mjeseca, za 100 miliona dolara.

Putnici će imati priliku da dodju gotovo do samog ruba tamne strane Mjeseca. Ponovićemo Apolo lunarnu misiju iz 1960-tih godina. Ono što je najljepše - moći ćemo da koristimo postojeću rusku letilicu Sojuz, iz istog tog vremena, sa minimalnim doradama.

Erik Anderson vjeruje i da će za 30 do 40 godina veći dio svjetske populacije normalno moći da putuje u svemir.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG