Linkovi

Crna Gora prihvatila sve obaveze za pristupanje Savjetu Evrope


Crnogorski državni vrh prihvatio je u pismu upućenom predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Reneu van der Lindenu sve obaveze koje su bile uslov za pristupanje Crne Gore ovoj panevropskoj organizaciji.

Pismo Van der Lindenu uputili su predsjednici Republike, Skupštine i Vlade - Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Željko Šturanović.

"Poslat je pismeni odgovor, onako kako je to tražio Van der Linden, u kome se prihvataju svi uslovi za proeduru prijema u aprilu u PSSE i njen nastavak u drugim tijelima Savjeta Evrope", rekao je vršilac dužnosti pomoćnika crnogorskog ministra inostranih poslova za multilateralu Milorad Šćepanović.

Van der Linden je sredinom mjeseca dostavio trojici predsjednika mišljenje Političkog odbora u kome su navedene obaveze Crne Gore nakon što postane 47. članica Savjeta Evrope, sa pitanjem da li ih prihvataju.

Među tim obavezama je usvajanje novog ustava najkasnije godinu od pristupanja SE, potpisivanje i ratifikacija konvencija SE u momentu prijema i u roku od godine, dvije ili tri, te opsežna zakonodavna reforma.

PSSE će o prijemu Crne Gore raspravljati 17. aprila, drugog dana svog petodnevnog proljećnog zasjedanja, a predviđeno je da sjednici prisustvuje i delegacija crnogorske Skupštine, kao i da se šef parlamenta Ranko Krivokapić obrati delegatima PSSE nakon rasprave i glasanja.

PSSE će tada vjerovatno preporučiti Komitetu ministara SE, koji predstavlja izvršnu vlast u ovoj organizaciji da pozove Crnu Goru u članstvo.

Komitet ministara trebalo bi da to uradi na svojoj sjednici 10. i 11. maja kojoj će prisustvovati šefovi diplomatija zemalja članica SE.

Pozitivnom mišljenju o prijemu Crne Gore, koje je usvojio Politički odbor PSSE 12. marta na predlog svog izvjestioca Žan Šarl Gardeta, pridružio se istog dana i Odbor za pravna pitanja i ljudska prava čiji je izvjestilac Erik Jurgens.

XS
SM
MD
LG