Linkovi

Brifing u Kongresu: Opasnosti nametnutog rešenja za Kosovo


Ko-predsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, Melisa Bin i Den Barton, organizovali su na Kapitol Hilu brifing o opasnostima nametnutog rešenja za Kosova, povodom predloga o konačnom rešenju statusa koji je specijalni izaslanik UN, Marti Ahtisari, predstavio Savetu bezbednosti UN. Kongresmen Barton je izneo mišljenje da i medjunarodno nametanje rešenja za Kosovo izazvalo svojevrsnu humanitarnu katastrofu i masovno iseljavanje Srba iz njihovih domova, dok je Melisa Bin ukazala na nerešena pitanja zaštite ljudskih prava, bezbednosti i loše ekonomske situacije na Kosovu. Kongresmeni Melisa Bin i Den Barton su, podsećamo, prošle nedelje uputili pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu u kome su se suprotstavili nametnutom rešenju za Kosovo, izražavajući bojazan da bi ono poremetilo stabilnost čitavog Balkana.

Na brifingu su govorili Jasmina Teodor Bulanžer, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja, profesor Stiven Majer sa Nacionalnog univerziteta odbrane, i Nikolas Gvozdev, urednik časopisa «Nacionalni interes». Gvozdev je izjavio da, uz snažno zalaganje SAD, postoji mogućnost da Ahtisarijev plan bude usvojen u Savetu bezbednost uprkos zamerkama Rusije i nekih evropskih zemalja, ali je postavio pitanje zbog čega Vašington želi da troši svoj uticaj na forsiranje kosovske nezavisnosti, koje podrazumeva kršenje Helsinške povelje, kada na raspolaganju postoji još niz drugih rešenja. «Ako je cilj da se Kosovo brzo skloni sa dnevnog reda, a SAD povuku sa Balkana, to neće biti ostvarivo jer će američko prisustvo u regionu biti neophodno još godinama», ukazao je Gvozdev. On je pozvao članove Kongresa da, u skladu sa svojim dužnostima i ovlašćenjima, predstavnicima administracije postave niz pitanja u vezi sa nerazjašnjenim aspektima kosovskog problema, i da ne prihvataju jednostrane i proizvoljne odgovore.

Analitičar Stiven Majer naveo je da bi usvajanje Ahtisarijevog predloga u SB i nametanje rešenja dovelo do novog udaljavanja srpske i albanske zajednice, pojačalo regionalnu nestabilnost, i ukaljalo ugled zapadnih sila kao «nepristrasnih posrednika» u medjunarodnim sporovima. Majer smatra da je potrebno održati nove pregovore, na ravnopravnijoj osnovi, bez unapred odredjenih rešenja i veštačkih rokova, na kojima bi se razmotrila i mogućnost podele Kosova. Predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja, Jasmina Teodor Bulanžer, ukazala je da, nasuprot svojoj tradiciji demokratije i suprostavljanja tiraniji i nasilju, SAD danas nastoje da primoraju jednu suverenu državu da se odrekne gotovo 15% svoje teritorije i napusti Srbe koji i dalje žive na Kosovu, gde su izloženi raznim oblicima nasilja. Ona je pozvala SAD da ne podležu ucenama i pretnji nasilja albanskih separatističkih grupa na Kosovu, te da obezbede nastavak pregovora Beograda i Prištine i podrže mladu demokratiju Srbije, kao dugogodišnjeg prijatelja i partnera SAD.

XS
SM
MD
LG