Linkovi

Hisa: Mi shvatamo da je pozicija Rusije da brani svoje interese


Kosovski Albanci upotrebiće sva sredstva kako bi Kosovo postalo nezavisno, bez obzira na stav medjunarodnih sila, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike član kosovskog pregovaračkog tima i podpredsednik opozicione partije ORA, Iljber Hisa.

Glas Amerike: Pregovarački proces je završen, predlog Martija Ahtisarija stigao je u Savet bezbednosti i ubrzo se očekuje njegovo razmatranje. Medjutim, ovih dana svedoci smo izvesnih neslaganja medju članicama Saveta bezbednosti, što je reultiralo i oštrom reakcijom ruskog ambasadora Čurkina nakon izlaganja kosovskog administratora Joakima Rikera. Kakav razvoj dogadjaja možemo očekivati?

Iljber Hisa: Pa ja ne vidim da je sve tako zamršeno. U maratonima, zadnji koraci su najteži. Važno je da smo završili bečke pregovore, predlog je već u Njujorku i mislim da i ako neslaganja postoje ona nisu u samoj Kontakt grupi, već izmedju Rusije s jedne i Kontakt grupe sa druge strane. Ono što je gospodin Čurkin uradio, sam je i opovrgao, rekavši da to ne predstavlja poslednji diplomatski čin koji isključuje ulogu Rusiju u ovom procesu. U tom smislu mi shvatamo da je pozicija Rusije da brani svoje interese. Niti je ona prosrpski niti antikosovski nastrojena. Mislim da je to deo jedne veće igre u globalnom pozorištu i u tom kontekstu mislim da će proces ići dalje. No, sa ili bez Njujorka, mi smo rešeni da idemo do kraja. Što se nas tiče ovaj proces mora voditi ka nezavisnosti, na ovaj ili onaj način.

Glas Amerike: Ukoliko se Savet bezbednosti saglasi sa predlogom gospodina Lavrova i dodje do izbora novog posrednika, a pregovori se nastave, šta pregovarački tim Prištine ima nameru da uradi?

Iljber Hisa: Hajde da kažemo da se to neće, niti može desiti. A ako se ipak desi, reći ćemo da je pregovarački proces završen. Znate da smo u tom procesu imali jednog vrhunskog diplomatu - gospodina Ahtisarija, koji nije radio na svoju ruku, već je imao blagoslov UN, generalnog Sekretara, Evropske zajednice i NATO-a. U tom smislu, mislim da smo imali inkluzivan proces svih glavnih aktera medjunarodne scene. Priština i Beograd godinu i po dana imali su realnu šansu da iznesu svoje stavove, a ako neko želi da odloži zarad svojih interesa celu ovu igru, mi im želimo sreću. Kosovska strana dala je sve što je moguće, napravili smo mnogo bolnih kompromisa i očekujemo da se ovaj proces završi kako je obećano.

Glas Amerike: Plan Ahtisarija predvidja nadgledanu nezavisnost. Ukoliko to ne prodje u Savetu bezbednosti, da li će kosovska strana biti zadovoljna ili ćete iskoristiti pravo da Skupština Kosova unilateralno proglasi nezavisnost?

Iljber Hisa: Mislim da je svima jasno da se u Njujorku može postići nešto što se može prezentovati u dve tacke. Prvo, da se prihvati Ahtisarijev predlog i drugo - da se uistinu omogući završetak mandata Rezolucije 1244, čime bi i neka formalna suverenost Srbije na ovim prostorima bila okončana. To logično otvara put da se zadnji čin završi u procesu u kosovskim institucijama, naravno u dogovoru sa medjunarodnom zajednicom, tako što će se nezavisnost Kosova prihvatiti automatski od najvažnijih članica Ujedinjenih nacija i EU. U tom smislu ističem da će i za Srbiju i za kosovske Srbe biti lakše da se paket prihvati i da se ovo reši mirnim političkim putem. Mislim da je svima nama u interesu da završimo mirno zadnji čin dezintegracije Jugoslavije i idemo dalje ka nekim novim trendovima. To znači da budemo komšije koje će imati zajedničku aspiraciju da budu deo evroatlanskih integracija. Jednostavno, mi smo rešili da se ženimo sa ili bez miraza. Iskoristićemo sva moguća prava da budemo nezavisni, od toga niko neće odustati i tačka.

XS
SM
MD
LG