Linkovi

Podgorica: Skupština Crne Gore razmatrala Nacrt novog ustava


Skupština Crne Gore danas je razmatrala Nacrt novog ustava, čiji je predlog, sa alternativama, utvrdio Ustavni odbor. Prvi put u istoriji, jedan albanski poslanik obratio se kolegama i javnosti na svom, maternjem jeziku.

Alternative se odnose na definisanje države, pitanje jezika, državnih simbola i vjeroispovijesti.

Suštinu brojnih alternativa koje je predložila opozicija, lider Liberalne partije Miodrag Živković vidi kao pokušaj da se ‘ugura’ prefiks ‘srpski’- i kada je u pitanju jezik, i crkva i džavni simboli. On je naglasio da Srbija već ima svoj jezik, himnu, crkvu i simbole i da je jedina namjera koju ima opozicija pokušaj da se izbriše crnogorski nacionalni i kulturni identitet.

Poslanik Albanske alternative Veselj Siništaj, koji se danas poslanicima, prvi put otkad je parlamentarizma u Crnoj Gori obratio na albanskom jeziku, rekao je da Nacrt ustava ne ispunjava zahtjeve Albanaca, niti je usaglašen sa zahtjevima Savjeta Evrope.

Poslanik Narodne stranke Dragan Šoć bavio se odredbom o učešću u vlasti po osnovu nacionalne pripadnosti. Za tako nešto, rekao je, potrebno je da se ili naznači koje su to manjine i koliko im pripada-kao u Sloveniji, ili da se organizuje drugi dom parlamenta.

Bošnjaci u Crnoj Gori neće pristati na status nacionalne manjine, rekao je predstavnik Bošnjačke stranke Kemal Purišić. On je dodao da Bošnjaci sebe doživljavaju kao državotvorni narod i da im se takvo rješenje jedino može nametnuti većinskom voljom.

Zakonom o postupku za donošenje novog ustava Crne Gore propisano je da Skupština utvrđuje Nacrt ustava većinom glasova ukupnog broja poslanika. Ustavotvorna skupština Crne Gore sjutra nastavlja rad.

XS
SM
MD
LG