Linkovi

Osvrt na karijeru i planove legendarne grupe «The Police»


Kao što ljubitelji pop-muzike dobro znaju, zajednički nastup grupe «Police» na ovogodišnjoj dodeli Gremija bio je – samo početak. Posle pauze duge više od dve decenije, bend je ponovo zajedno, i na proleće počinje svoju svetsku turneju.

Izvodjenjem pesme «Roxanne» pred svetskom televizijskom publikom na dodeli Gremija 11. februara, The Police su okončali višegodišnje spekulacije o tome da li e se ikada ponovo okupiti. Dan kasnije, članovi grupe, pevač i basista Sting, gitarista Endi Samers i bubnjar Stjuart Kopland objavili su da u maju kreću na svetsku turneju.

Sting, koji je postigao najveći uspeh u solo-karijeri posle raspada grupe, kaže da će se koncerti sastojati od «trojice tipova na bini». «Oni će izgledati jednostavno ali spektakularno» objavio je Sting prilikom probe zvuka u slavnom noćnom klubu «Whiskey a Go-Go» u Los Andjelesu.

Turneja je najavljena kao proslava 30. godišnjice od nastanka benda, koji je formiran u Britaniji 1977. godine. Od relativno nepoznatog pank-rok benda, the Police su se ubrzo probili na muzičkoj sceni, osvojili mnogobrojne Gremije i svirali na rasprodanim koncertima na svetskim stadionima. Posle samo sedam godina saradnje, oni su se razišli posle turneje «Synchronicity» 1984.

Posle raspada, the Police bi iznenadili svoje fanove povremenim koncertima. Tri puta su nastupali zajedno u toku turneje koju je organizovao Amnesty International 1986, zatim su svirali na Stingovom venčanju 1992. i na ceremoniji prijema u «Rokenrol hol slavnih», 2003.

Karte za turneju ponovo okupljenih članova grupe The Police prodaju se neverovatnom brzinom. Da bi zadovoljili potražnju, promoteri užurbano dodaju nove destinacije – uključujući Meksiko, zemlje Južne Amerike i Azije, kao i Australiju i Novi Zeland. Severnoamerički deo turneje počinje u Kanadi 28. maja. The Police bi takodje trebalo da sviraju na jednom od humanitarnih koncerata «Live Earth» u julu. Deo zarade od prodaje karata biće upućen organizaciji WaterAid, koja donosi čistu pijaću vodu osiromašenim regionima širom sveta.

XS
SM
MD
LG