Linkovi

Mali gradovi u SAD suočeni sa gubitkom lokalnih biblioteka


Prva javna biblioteka u Americi otvorena je pre no što su Sjedinjene Države postojale kao država. Gotovo svako naselje ima biblioteku i mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoj život bez njih. Medjutim, jedna zajednica u južnom Oregonu prirpema se za veoma realnu mogućnost da čitav sistem biblioteka uskoro bude zatvoren.

Biblioteke kao što je ova u mestu Medford, u državi Oregon, mogle bi uskoro da nestanu jer je novca za njihov rad sve manje. Seoska područja Oregona, na granici sa Kalifornijom, oslonjala su se na prihod od federalnih šuma. Dok je tokom devedesetih drvna industrija prolazila kroz težak period, biblioteke i policijske snage privremeno je subvencionisala federalna vlada. Nešto kasnije, subvencije su ukinute, a drvna industrija se nije rehabilitovala. Medford i druga slična mesta bili i su primorani da drastično smanje obim javnih službi. Za ljude poput Roberta i Temi Man zatvaranje bibliotke je veliki udarac. Iz nje su pozajmljivali ne samo knjige već i muzičke kompakt diskove. Karen Miler iz Američkog udruženja bibliotekara kaže da su biblioteke takodje mesta okupljanja.

“Ne posećujete policijsku stanicu ili bolnicu. Ali odlazite u biblioteku da bi ste čitali neko vreme ili čuli neko predavanje. To je centar zajednice na način na koji to druge insitucije nisu.“

Zatvaranje svih javnih biblioteka u Oregonu moglo bi da bude najveće u američkoj istoriji. Lorel Puršal je bibliotekarka u malom gradu Talent u blizini Medforda:

”To je užasna ideja. Nadam se da će neko ipak naći nekakvo rešenje.“

Do sada to se nije dogodilo. Tračak nade pojavio se kad su neki članovi Kongresa najavili mogućnost sporazuma za produženje subvencija na još godinu dana iako su svi svesni da to ne bi bilo trajno rešenje.

XS
SM
MD
LG