Linkovi

Sekretar Rajs: Želim da ubrzam a ne da kontrolišem dijalog Izraela i Palestinaca


Sekretar Rajs se nada da će do sutrašnjeg okončanja posete biti u mogućnosti da upriliči neku vrstu dogovora izmedju Izraela i Palestinaca kojim bi se na redovnoj bazi održavali kontakti koje je imala sa njima o pitanjima finalnog statusa koja bi trebalo da budu rešena, kako bi okončanje bliskoistočnog konflikta rezultiralo postojanjem dve države - Izraela i Palestine. Izrael, kako se smatra, nije voljan da na brzinu bude primoran na dijalog sa Palestincima posebno u svetlu sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva kojim radikalni islamski pokret Hamas zadržava kontrolu nad palestinskom vladom premijera Ismaila Hanijea. Medjutim, na zajedničkoj konfrenciji za novinare sa izraelskim ministrom inostranih poslova Cipi Livni, državni sekretar Rajs je rekla da sebe vidi jedino kao osobu koja treba da upriliči dijalog izmedju dve strane, a ne da bude na čelu tog dijaloga:

”Ni na koji način ne nameravam da preuzmem kontrolu nad palestinsko-izraelskim bilateralnim dijalogom. Izuzetno je važno da se taj dijalog nastavi. Jasno sam to stavila do znanja poslednji put kad sam bila ovde. Medjutim, moja uloga je da pomognem umešanim stranama, i to sam ovom prilikom i činila, jer mislim da je to dobar način da istraže pitanja sa kojima su suočeni, kao i mogućnosti na političkom horizontu. Isto tako treba razmotriti i konkretna pitanja o tome kako izaći na kraj sa svakodnevnicom.“

Izraelska ministarka inostranih poslova, Cipi Livni, rekla je kako njena vlada veruje da ima prostora za učešće Sjedinjenih Država na mirovnim razgovorima, mada je Izrael isključio razgovore sa novom palestinskom vladom i kritikovao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa zbog toga što je ušao u aranžman sa Hamasom:

”Verujem, kao što je sekretar Rajs rekla, da postoji puno stvari koje zovemo političkim horizontima, svari o kojima možemo diskutovati kako bi pronašli zajednički imenitelj i zajedničke interese, izmedju Izraela i Palestinaca - odnosno onih koji žele da postignu cilj - dve države koje egzistiraju rame uz rame u miru i bezbednosti . Moramo to da istražimo. To je deo naše odgovornosti prema našem narodu.“

Sekretar Rajs je održala finalnu rundu razgovora sa izraelskim funkcionerima nakon kratke posete Amanu gde se susrela sa jordanskim kraljem Abdulom i još jednom se sastala sa palestinskim predsednikom Abasom. Misija sekretara Rajs se odvija uoči ovonedeljnog samita Arapske lige, koji će, prema očekivanjima, potvrditi mirovnu ponudu te organizacije Izraelu iz 2002. Njome se u suštini nude Izraelu normalni odnosi sa arapskim svetom ukoliko postigne dogovor o dve države sa Palestincima i reši kritična pitanja koja obuhvataju Jerusalim i izbeglice. Izraelski lideri su se povoljno izrazili o tom planu, ali su istakli da bi on trebalo da bude izmenjen kako bi izmedju ostalog ograničio ponovno naseljavanje izbeglica u budućoj palestinskoj državi. Mada arapski lideri navode da se protive alternativnom planu za izlaženje na kraj sa izraelskim zabrinutostima, ministar inostranih poslova Saudijske Arabije, princ Saud Al Faisal, sugerisao je da bi Arapska liga bila bila spremna da prihvati promene u tom planu koji bi odrazili dogadjaje od 2002. godine.

Sekretar Rajs, koja je apelovala na arapsku ligu da pruži ruku Izraelu, odbila je da komentariše te primedbe. Medjutim, ona je rekla da je juče u Egiptu održala konstruktivne razgovore sa princom Saudom i ministrima inostranih poslova drugih umerenih arapskih država o tome kako bi arapska inicijativa mogla da odigra aktivnu ulogu u traganju za mirom. Sekretar Rajs je takodje okarakterisala kao preuranjene izveštaje da bi medjunarodni bliskoistočni kvartet - odnosno Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije, uskoro mogao da održi zajednički sastanak u regionu sa Izraelom, Palestincima i umerenim arapskim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju.

XS
SM
MD
LG