Linkovi

Ban Ki Mun traži da se u Bliskoistočni proces uključi i Arapski kvartet


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, predložio je na kraju dvodnevne posete Izraelu i palestinskim teritorijama, da na narednom sastanku takozvanog Bliskoistočnog kvarteta, prisustvuju i ključne arapske države.

U intervjuu za izraelski dnevnik Harec, Ban Ki Mun je rekao da bi medjunarodni Kvartet bliskoistočnih pregovarača, koji čine Sjedinjene Države, Evropska unija, Rusija i Ujedinjene nacije, mogao da na sledeći sastanak pozove takozvani Arapski kvartet - Saudijsku Arabiju, Egipat, Jordan i Ujedinjene arapske emirate.

Na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, Ban je rekao da je na razgovorima sa izraelskim funkcionerima takodje tražio da ponovo razmisle o odluci o nesaradnji sa novom palestinskom vladom nacionalnog jedinstva.

”Rekao sam im da bi novoj vladi nacionalnog jedinstva trebalo dati izvesni politički prostor da deluje“.

Izrael je saopštio da neće priznati novu palestinsku vladu, jer su mnogi njeni ministri iz redova Hamasa, organizacije koja odbija da prizna Izrael. Istovremeno, premijer Olmert je rekao da neće oklevati da učestvuje na bilo kakvom sastanku prossirenog kvarteta, na kojem bi eventualno učestvovale i arapske države. Medjutim, on je istakao da u ovom trenutku ne zna za bilo kakvu novu inicijativu koja bi mogla da dovede do takvog sastanka:

Olmert je rekao da će, kad su u pitanju Palestinci, održavati kontakte sa palestinskim predsednikom. Mahmudom Abasom i dodao kako se nada da će tekuća diplomatska nastojanja rezultirati pristankom palestinske vlade na uslove medjunarodnog mirovnog plana.

Generalni sekretar Ban Ki Mun iz Izraela putuje u Siriju, a zatim u Saudijsku Arabiju gde će učestvovati na samitu Arapske lige u Rijadu. Učesnici samita će, prema očekivanjima, predložiti da se oživi mirovni proces po planu koji je prvi put predložen 2002.godine, a kojim se Izraelu nudi diplomatsko priznavanje od strane arapskih država u zamenu za povlačenje u okvire granica jevrejske države iz 1967. godine.

Izraelski funkcioneri navode da su voljni da prihvate mnoge aspekte tog plana, ali dodaju kako odbacuju aneks kojim se predvidja pravo palestinskih izbeglica i njihovih potomaka na povratak u njihove domove u Izraelu.

XS
SM
MD
LG