Linkovi

Ove nedeljemo predstavljamo vam film “Pride”


U novoj drami zasnovanoj na istinitoj priči, glavnu ulogu tumači Terens Hauard, koji je pre godinu dana bio nominovan za Oskara za glavnu mušku ulogu u filmu «Hustle and Flow». Ovog puta Hauard igra trenera plivanja iz Filadelfije koji pomaže svojim mladim studentima da otkriju svoju unutrašnju snagu i budi u njima odlučnost da ostvare uspeh.

Pre više od 30 godina, tačnije 1974, tinejdžeri koji su se okupljali ispred rekreativnog centra Markus Foster da šutiraju na koš, nisu ni sanjali o takmičarskom plivanju. Da stavr bude još gora, gradski zvaničnici spremali su se da sruše rekreativnu ustanovu u blizini centra Filadelfije.

Međutim, Džim Elis, koji je isprava unajmljen da pomogne u zatvarnju centra, potpuno menja svoj smer i smer u kome se kreće ceo kraj, kada u zgradi otkrije oronuli bazen. Posle nedelja rada i čišćenja, Džim poziva lokalne klince da se ohlade jednog vrelog letnjeg dana; ali im takođe pokazuje moć veštine koju je naučio kao plivač šampion na koledžu.

U početku neodlučni, tinejdžeri ubrzo bukvalno usakaču u bazen i nedugo zatim, Dim od njih stvara tim koji će se takmičiti na lokalnom nivou.

Terens Hauard je mesecima trenirao kako bi razvio stil i samoupouzdanje plivača takmičara. Kako kaže, to mu je pomoglo da shvati kako da odigra ulogu, uz nadzor i vođenje pravog Džima Elisa.

“Sve se svelo na to da se u vodi osećam ugodno. Svi mi ulazimo u bazen da se borimo, au stvari momentum postižete laganim ubrzavanjem. To je ono što u početku ne shvatate, mislite da je najbolje da počnete sprintom, au stvari najteže je naučiti da nežno idete kroz vodu. Mislim da se to baš uklapa sa Džimovim načinom govora i njegovom prirodom. On vas na veoma smiren, ubedljiv način vodi na divno mesto. Čini vas da se osećate moćno.”

Kao i u većini inspirativnih sportskih filmova, tim koji Džim vodi u početku se sapliće i mora da nauči da uspeh u takmičenju, ali i životu ne dolazi sam po sebi i da moraš da uradiš više od pukog pojavljivanja na borilištu. Sunu Gonera, uspešni reditelj reklamnih i video spotova iz južnoafričkog Kejptauna, ovim filmom debituje na velikom platnu, i kaže da se vrlo lako identifikuje sa temom.

“Taj motiv autsajdera u priči … mislim da kada ste iz Afrike, to je deo vašeg životnog puta. Za mene lično, odrastanje u Zimbabveu i borba da dođem do obrazovanja, preklinjanje za stipendijama – to je bio moj put – a sport je bio sredstvo da pobegnem iz te situacije, jer sam se bavio ragbijem. Kada pričitam ovu priču u kojoj običan čovek odlučuje da svakog dana izađe iz kuće i pomaže deci, mislim da je to nešto sa čime mogu da se poistovetim.”

U filmu, tamnoputi tinejdžeri iz siromašnog kraja grada, koje trenira crnac, susreću se sa gadnim predrasuda, kada se takmiče protiv trenera belca i njegovog tima iz imućnog predgrađa. Džim Elis kaže da ustvarnosti nije bilo baš toliko diskriminacije njegove ekipe. To je film, nije dokumentarac, tako da nije sve baš kako je bilo. Vrlo rano tokom snimanja uspeli su to da mi objasne.

Bez obzira na to, uspeh u vodi i na ulici, nije bio lak zadatak. Elis kaže da je morao da proba:

“Deca, san i saznanje da da kada pokušaš nešto da postigneš i kada imaš san, da je to nešto posebno. To je ono što me je držalo. Ja inače imam pozitivan stav u životu, i dokle god je bilo vode, mi smo plivali. Dokle god su se deca pojavljivala na vratima, ja sam radio, ... i mi smo postizali rezultate.”

Terens Hauard kaže da je i on sam pronašao inspiraciju u treneru Elisu. Primer Džima Elisa pomaže mi da malo više verujem u sebe. Rekao mi je da je neko trebalo da odradi posao i on je odradio svoj. Trideset-tri godine kasnije on i dalje radi svoj posao. U filmu «Ponos» igraju još i Berni Mek, Kimberli Elis i Tom Arnold. Saundtrek je prepun upbeat muzike iz 1970-ih.

XS
SM
MD
LG