Linkovi

Poslanici razmatraju predlog nacrta novog ustava Crne Gore


Poslanici crnogorskog parlamenta razmatraće sutra predlog nacrta novog ustava Crne Gore, koji sadrži alternativna rješenja za najveći broj osnovnih ustavnih odredbi. Ustavni odbor prethodnmo je utvrdio tekst nacrta ustava sa brojnim alternativama

Stranke imaju različita viđenja po pitanju službenog jezika i državnih simbola, a osnovnim rješenjem predviđeno je da su “vjerske zajednice odvojene od države”.

Sporna je i definicija države, a ima nedoumica i u poglavlju koje reguliše manjinska prava.
Sva rešenja imaju brojne alternative predložene od opozicionih stranaka. Da bi se ustav usvojio u parlamentu, potrebna je dvotrećinska podrška poslanika koju može obezbijediti jedino neka od opozicionih stranaka. U suprotnom, ide se na referendum.

Dragan Kujović, funkcioner DPS, ne isključuje nijednu mogućnost, mada tvrdi da je ubjeđen kako bi i na referendumu ustav dobio podršku građana, baš kao i na referendumu o nezavisnosti.

Pokret za promjene može pomoći vlasti da izglasa ustav, ali za uzvrat traži vanredne parlamentarne izbore, najkasnije za godinu. Goran Batrićević, potpredsjednik stranke tvrdi da je to bolje rješenje od održavanja referenduma o ustavu. Sprska lista će, ukoliko se ne prihvate njihove alternative, tražiti jedinstveni opozicioni front protiv ustava.

Nakon što se Skupština izjasni o nacrtu ustava, on će se naći na javnoj raspravi.
Prema Zakonu o postupku za donošenje novog ustava, nakon javne rasprave Ustavni odbor utvrđuje predlog najvišeg pravnog akta.

XS
SM
MD
LG