Linkovi

Ban Ki Mun: Atmosfera nije sazrela za razgovore sa Hamasom


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas je u Ramali, sedištu palestinske uprave, izjavio da još nije sazrelo vreme za susrete sa zvaničnicima Hamasa iz nove palestinske vlade. Ban Ki Mun je pozdravio obrazovanje zajedničke vlade, ali je rekao da "atmosfera nije sazrela" za razgovore sa Hamasom.

"Trenutno, ne planiram da se susretnem sa premijerom Hanijehom ili drugim ministrima iz Hamasa", rekao je Ban i Mun posle sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom iz pokreta Fatah.

Ban Ki Mun je zatražio od palestinske vlade da ispuni zahteve međunarodne zajednice da se obustavi nasilje, prizna pravo Izraela da postoji i da prihvati postojeće mirovne sporazume sa Izraelom. Prikom obrazovanja nove vlada Hamas je prihvatio poštovanje postojećih mirovnih sporazuma, ali ne i eksplicitno priznajenje Izrael. Abas je rekao da je sporazum najbolje što se moglo postići sa Hamasom, pokretom koji je posvećen uništenju Izraela. Generalni sekretar UN rekao je da očekuje da će palestinska vlada nacionalnog jedinstva ispuniti očekivanja međunarodne zajednice.

"Ohrabrujem tu novu vladu i nadam se da će njeno delovanje pokazati osnovnu privrženost miru", rekao je Ban Ki Mun.

Pokret Hamas, koji se u SAD i EU smatra ekstremističkom islamskom organizacijom, prošle je nedelje posle višemesečnih sukoba obrazovao koalicionu vladu sa umerenim i sekularnim pokretom Fatah. Palestinski zvaničnici su tom prilikom izrazili nadu da će koaliciona vlada doprineti ukidanju sankcija, koje je međunarodna zajednica nametnula prethodnoj vladi Hamasa.

XS
SM
MD
LG