Linkovi

U Beogradu se razmatraju mogući scenariji raspleta kosovskog pitanja


Posle ulaska predloga Martija Ahtisarija u Ujedinjene nacije, u Beogradu se razmatraju dalji mogući scenariji raspleta kosovskog pitanja.

Visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović smatra da bi Beograd trebalo da pokrene inicijativu za nastavak pregovora, ali bi ti pregovori morali da budu oročeni, kako takav predlog ne bi bio shvaćen kao odugovlačenje i nespremnost Srbije za rešavanje statusnog pitanja i postizanja dogovora. Bilo bi dobro da se t razgovori vode direktno sa albanskom stranom, uz podršku članica Kontakt grupe i da traju od tri do šest meseci, rekao je Svilanović i objasnio da bi, ukoliko se pregovori nastave, pregovarački tim Beograda trebalo da insistira da Srbi dobiju status konstitutivnog naroda u novom ustavu Kosova. Svilanović upozorava da inicijativa Beograda za nastavak pregovora neće biti lako ostvarljiva, zbog nespremnosti SAD i većine zemalja članica EU za to.

A direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da će na kraju ipak biti usvojena rezolucija Saveta bezbednosti o statusu Kosova i Evropska unija će preuzeti protektorat nad pokrajinom od Ujedinjenih nacija. Vejvoda je uveren da će Rusija voditi računa da ne pokvari odnose sa SAD i EU i da će se tražiti neki srednji put koji će dovesti do međusobno prihvatljivog rešenja.

I bivši ambasador u Vašingtonu Milan St. Protić ocenio je da će u nekom trenutku Rusija naći dogovor s Amerikom, ali će Srbija izgubiti mogućnost da se ubrzano pridruži EU. Srbija je žrtvovala približavanje Uniji zarad Kosova i veza sa Rusijom i svojim ponašanjem pokazuje da ne želi da bude deo Zapada, rekao je Protić, ocenjujući da ne treba očekivati da će Rusija zaoštriti odnose sa Zapadom zarad Srbije.

XS
SM
MD
LG