Linkovi

Senatori pod upitnik stavljaju kredibilitet sekretara za pravosuđe Alberta Gonzalesa


Nastavlja se politička debata u vezi sa odlukom Sekretara za praosuđe da otpusti 8 federalnih tužilaca, koje je na te funkcije postavio predsednik Buš. Šestoro su republikanci, dvoje stranački neopredeljene ličnosti. Obično, postavljanje i otpuštanje tužilaca ne izaziva posebnu pažnju javnosti. Međutim, ne i ovog puta.

Bela kuća i dalje tvrdi da su otkazi tužiocima uručeni na osnovu slabih rezultata, ali tužioci tvrde da je njihovo otpuštanje politički motivisano. Neki od tužilaca eksplicitno tvrde da su otpušteni, jer nisu poslušali naređenja republikanskih funkcionera da pokrenu agresivne istrage protiv njihovih oponenata iz Demokratske stranke.

To je, potom, pokrenulo žestoku raspravu u Vašingtonu. Demokrate optužuju Belu kuću da političkim pritiscima na federalne tužioce ugrožava kredibilitet pravosuđa, dok sekretar za pravosuđe, Alberto Gonzales i dalje tvrdi da on nije uticao na odlučivanje o otpuštanju. Međutim, nekoliko novih dokaza, koji su u javnost dospeli u petak, indiciraju suprotno. To je posebno ražestilo senatorku Dajen Fajnstin, Demokratu iz Kalifornije.

"Sekretar za pravosuđe Gonzales misli da je njegova funkcija da bude šef pravosudnih institucija i da služi predsedniku. On međutim služi samo jednom gospodaru – a to je narod ove države."

Fajnstin je u programu TV Foks kazala i da Gonzales mora da ode.

Istovremeno, gostujući u emisiji TV mreže NBC Meet the Press, najuticajniji republikanac u Odboru za pravosuđe, senator Arlin Spekter iz Pensilvanije, kaže da će Gonzales morati mnogo toga da objasni kada pred tim odborom bude svedočio idućeg meseca.

"Moramo da imamo sekretara za pravosuđe koji je pošten i kome se može verovati. A ako utvrdimo da nam nije govorio istinu, to je vrlo valjan razlog zbog koga bi trebalo da podnese ostavku”

U programu TV ABC, This Week, republikanac iz Nebraske, senator Čak Hejgl, saopštio je sličan stav. On smatra da Gonzales ima ozbiljan problem kredibiliteta i da možda više neće moći da tu dužnost obavlja efikasno.

"Moneta naše uprave je poverenje. I ono je veoma bitno. Ako poverenje izgubite, ne možete vladati”.

Predsednik Buš je u subotu ponovio da i dalje podržava Gonzalesa i da Bela kuća čini sve što je moguće da Kongresu pruži na uvid informacije o otpuštanju tužilaca koje želi da istraži. Demokrate, na drugoj strani, nadaju se da će Buš omogućiti svojim glavnim političkimi pravnim savetnivcima da javno i pod zakletvom svedoče u kongresnoj istrazi.

XS
SM
MD
LG