Linkovi

Konzervativci traže ravnotežu na relaciji predsednik - Kongres - sudstvo


Administracija predsednika Buša je pod udarom kritike zbog dosadašnjeg rada na zaštiti gradjanskih sloboda iz neočekivnog tabora - dobro poznatih lidera konzervativnog pokreta u SAD.

Ime mu je Brus Fejn. On je ustavni ekspert, koji je služio kao pravni funkcioner u prethodnim republikanskim administracijama. Sada je Brus Fejn jedan od lidera konzervativne alijanse, koja veruje da je predsednik Buš prekoračio svoja ovlašćenja posle terorističkih napada na SAD, 2001. godine.

“Glasao sam za predsednika Buša dva puta. Služio sam u administracijama predsednika Ronalda Regana i Ričarda Niksona. Medjutim, kada se radi o ovako važnim pitanjima mi smo svi Amerikanci i odani smo ustavu iznad svake stranačke pripadnosti.”

Fejn i drugi istaknuti konzervativci tvrde da je došlo vreme da se obnovi ravnoteža na relaciji predsednik - Kongres - sudstvo. Oni predlažu, kako kažu, ”Program američke slobode“ da bi se osigurala zaštita gradjanskih prava tako što bi se ograničila ovlašćenja administracije da prisluškuje telefonske razgovore i otvara pisma američkih gradjana u procesu istrage terorističkih aktivnosti. Predsednik Buš je često branio taktiku pravosudnih organa kao presudno važan deo domaćih nastojanja u borbi protiv terorizma, koju vodi administracija.

“Želim da uverim američki narod da imam ovlašćenja da to činim. Drugo, to je važan deo mog posla da vas zaštitim. Treće, mi štitimo vaše gradjanske slobode.”

Najnovija kontroverza koja je izazvala uzbunu medju zagovornicima gradjanskih sloboda na obe strane političke scene odnosi se na zloupotrebu, od strane Federalnog istražnog biroa, takozvanih bezbednosnih pisama, kojima je FBI mogao da dobije na uvid privatne podatke, uključujući podatke o telefonskikm razgovorima, elektronskim porukama i finansijskim transakcijama bez sudskog naloga. Zagovornici gradjanskih prava osudili su tu praksu Federalnog istražnog biroa i traže nove garancije. Bivši agent FBI-a, Majk Džerman, koji sada radi za nevladinu organizaciju - Američku uniju za gradjanske slobode, kaže:

“Ono o čemu je generalni inspektor FBI-a izvestio pokazuje praksu namerne zloupotrebe i ide dalje od nemara.”

Republikanci se slažu da FBI mora da vodi više računa o zaštiti gradjanskih prava u procesu domaćih istraga o terorizmu mada neki od njih i dalje brane upotrebu bezbednosnih pisama kao važan instrument u istražnom radu. Konzervativni aktivisti, medjutim, kažu da će zatražiti od liberalnih grupa da im se pridruže, a apeluju i za podršku republikanskih i demokratskih predsedničkih kandidata.

XS
SM
MD
LG