Linkovi

Medenica: Predmet Grahovac - Maraš pred specijalnom tužiocem


Nakon što je savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta, penzionisani general Blagoje Grahovac optužio savjetnika za spoljnu bezbjednost predsjednika Crne Gore Vukašina Maraša za nezakonitosti u trgovini oružjem, Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica predmet je proslijedila specijalnom tužiocu Stojanki Radović

General Blagoje Grahovac podijelio je svim poslaničkim klubovima u parlamentu kopiju pisma koje je uputio premijeru Željku Šturanoviću i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, u kojem ih oavještava o nezakonitim poslovima firme "Cofis" u vezi sa prodajom oružja.

Državni tužilac Vesna Medenica, koja je predmet proslijedila specijalnom tužiocu Stojanki Radović rekla je da ne zna ima li u njemu elemenata organizovanog kriminala i da je o tome rano govoriti.

Grahovac je u pismu naveo da je firma "Cofis" suprotno zakonu učestvovala u trgovini oružjem i optužio savjetnika za spoljnu bezbjednost predsjednika Crne Gore Vukašina Maraša da je bio jedan od glavnih ljudi u čitavom poslu.

"Ukoliko se uradi ozbiljna analiza radnji oko nezakonitog poslovanja Ministarstva odbrane sa firmom "Cofis", lako je utvrditi da se radi o organizovanom kriminalu, u koji su umiješani visoki nekadašnji i sadašnji državni funkcioneri", suština je pisma koje je Grahovac uputio Šturanoviću i Krivokapiću.

Ključni dokument je Odluka o prodaji viška sredstava naoružanja i vojne opreme od 30. maja prošle godine, koja nosi oznaku "odbrana, službena tajna, povjerljivo", a koju je potpisao tadašnji zamjenik ministra odbrane SCG Vukašin Maraš.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane negiralo je optužbe ocjenjujući da se radi o teškim klevetama, a general u penziji Blagoje Grahovac rekao je da je reagovanje Ministarstva "nervozno i nesistematično".

Za to vrijeme, Srpska lista najavila je da će tokom naredne sedmice, zbog navoda Grahovca, inicirati sazivanje hitne sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost.

XS
SM
MD
LG