Linkovi

Savet bezbednosti jednoglasno odobrio nove ekonomske i trgovinske sankcije Iranu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je odobrio nove ekonomske i trgovinske sankcije Iranu zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma. Iran se poziva da prekine obogaćivanje uranijuma i zabranjuje se izvoz oružja iz te zemlje. Takođe se zamrzavaju bankovni računi još 28 Iranaca i iranskih institucija za koje se veruje da su povezani sa nuklearnim oružjem. Sjedinjene Držve i njihovi saveznici optužuju Iran da pokušava da razvije nuklearno oružje, što Teheran pobija. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je trebalo da doputuje u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti, ali je juče otkazao put, s obrazloženjem da su Sjedinjene Države prekasno izdale vize. Međutim, portparol Državnog sekretarijata je rekao da su sve vize odobrene i juče predate iranskim predstavnicima u Švajcarskoj. Portparol Državnog sekretarijata je zaključio da predsednik Ahmadinedžad nije hteo da stane pred Savet bezbednosti i čuje kritike zbog prkošenja međunarodnoj zajednici.

Ban Ki-Mun zatražio od palestinske vlade da ispuni zahteve međunarodne zajednice

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, zatražio je danas od nove palestinske koalicione vlade da ispuni zahteve međunarodne zajednice za mir i bezbednost u regionu. Ban je danas u Kairu, posle sastanka sa predsednikom Mubarakom i generalnim sekretarom Arapske lige Amrom Musom, rekao da je sa njima razgovarao o potrebi da se podstakne sadašnji mirovni proces posle foriranja nove koalicione vlade Fataha i Hamasa, koja međutim još nije ispunila međunarodne ahteve da prizna Izrael i odrekne se nasilja. Generalni sekretar je takođe rekao da Svetska organizacija razmatra povećanje prisustva u Iraku i da će nastaviti da pomaže političku, ekonomsku i socijalnu obnovu Iraka. Generalni sekretar je doputovao u Kairo iz Bagdada, a u nastavku turneje po Bliskom istoku posetiće Liban i prisustvovati samitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u Egipat

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je doputovala u Egipat, na početku svoje turneje po Bliskom istoku, tokom koje će pokušati da oživi izraelsko-palestinski mirovni proces i pridobije arapsku podršku za mirovne razgovore. Državni sekretar je stigla u Asuan, gde dnas treba da razgovara sa ministrima inostranih poslova i šefovima obaveštajnih službi država takozvanog Arapskog kvarteta, u kojem su Egipat, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kndoliza Rajs sutra treba da se sastane sa egipataskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, sa kojim će razgovarati o predstojećem egipatskom referendumu o Ustavu. Takođe sutra, Kondoliza Rajs bi trebalo da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali, a potom otputuje u Jerusalim na sastanak sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

XS
SM
MD
LG